Nyheter

Prestigelöst samarbete för ett bättre klimat behövs

Nyheter • Publicerad 11 maj 2007

Svar till Christer Niedeman, den 10 maj.

Jag har en vision om en ren och vacker värld där behovet av fossila bränslen minskat radikalt och där all energi utvinns på miljövänliga sätt.

Jag skulle tro att Christer liksom många andra delar denna vision med mig, men det är synd att Christers hållbara lösningar i dag inte är hållbara för att minska den höga användningen utav fossila bränslen.

Anledningen till att jag inte delar Christers tankar om att skrota kärnkraften och i stället satsa helhjärtat på de förnyelsebara energikällorna, är att kärnkraften är så pass effektiv att vi kan utvinna mängder miljövänlig energi från den och på så sätt konkurrera ut den energi som utvunnits av fossila bränslen som i dag är ett måste för att rädda världen.

Att skrota den svenska kärnkraften är ekonomiskt och klimatmässigt vansinne!

Jag vet mycket väl skillnaden mellan energi och elektricitet. Men Christer måste inse att elektricitet är en form av energi som är en fysikalisk storhet, något annat har inte jag påstått i alla fall. Energi kan inte skapas eller förintas, energi kan endast ändra form – energiprincipen.

Jag står fast vid mina siffror då jag talar om elektrisk energi, men oavsett procenttal är det oerhört viktigt att arbeta för en minskning av användandet av de fossila bränslena.

Denna minskning når vi snabbast genom användning av kärnkraft som är den mest effektiva energikällan. Den bidrar ej till växthuseffekten och efter investeringarna är kärnkraften mycket kostnadseffektiv.

Ska vi lyckas behöver vi reagera nu! Det är i dag vi behöver ta till drastiska åtgärder, inte i morgon, då kan det vara försent. Samtidigt som aktiv forskning drivs för att hitta och utveckla förnyelsebara energikällor hoppas jag på en utveckling av kärnkraften.

För att uppnå visionen måste vi lägga våra meningsskiljaktigheter åt sidan och jobba gemensant för ett bättre klimat!

Christoffer Jönsson (fp)

ordförande LUF Kristianstad

ledamot LUF

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.