Nyheter

Prioritera skolan även efter valet i september

Vi ger oss in i debatten för att vi vill skapa den bästa skolan för barn, ungdomar och vuxna med de bästa arbetsvillkoren för lärare och skolledare, skriver Lars Nilsson, ordförande i Lärarförbundet, Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010

Varför ger sig Lärarförbundet, som är en partipolitiskt obunden facklig organisation, in i valdebatten? Detta är väl politikernas arena?

Det är en fråga som tydligen gnager hos Bengt Göransson, FP, i Kristianstad, då han kommenterar debattartikeln, som jag skrev tillsammans med Gustav Fridolin. Bengt Göransson verkar vara en politiker utan politik. Han har två gånger bemött mig i Kristianstadsbladet. Vid första tillfället angrep han en feldatering och ett syftningsfel. Nu är han bekymrad över Lärarförbundets stadgar, utan att vara medlem i förbundet. Inte vid något av tillfällena har han kommenterat innehållet, som i båda fallen har handlat om mer resurser till skolan och lärarnas stora betydelse för skolans resultat.

Här kommer förklaringen till varför Lärarförbundet är så aktivt i den politiska debatten.

Vi vill skapa den bästa skolan för barn, ungdomar och vuxna med de bästa arbetsvillkoren för lärare och skolledare. Detta behöver vi politikernas och allmänhetens och väljarnas stöd för att uppnå. Därför måste vi aktivera oss inför valet i september.

Vi får ofta höra att vi bara klagar och till och med svartmålar skolan. Men med ovanstående mål ser vi det som vår skyldighet att påpeka de brister och förbättringsmöjligheter vi ser. Det innebär inte att vi inte också ser de positiva delarna av den svenska skolan.

Ambitiösa, utvecklingsbenägna och ansvarstagande lärare och skolledare i alla skolformer

Nationella styrdokument, som tydligt betonar demokrati, alla människors lika värde, individens frihet och integritet och solidaritet med svaga och utsatta, som grundläggande värden

En öppen och fri debatt om skolfrågor

Politiker och andra beslutsfattare som vi tror går att påverka, och som lyssnar och tar intryck av dem, som har den professionella kunskapen om skolan

Lärarförbundet och därmed dess medlemmars målsättning är att vi ska uppnå de högt ställda målen inom rimlig tid. För detta behövs förutsättningar, som i stort är politiska beslut:

Lärarna är tillsammans med föräldrarna de bevisat viktigaste förutsättningarna för barnens/elevernas möjlighet att inhämta kunskaper och utvecklas till ansvarskännande samhällsmedlemmar. Skapa därför goda arbetsvillkor för lärarna: utbildningsmiljö, arbetsorganisation, kompetensutveckling och bra lön! De bästa måste vilja och välja att bli lärare.

Se till att resurserna är tillräckliga för de mål som styrdokumenten anger! Behoven måste styra! Därför är det nödvändigt att staten och kommunerna tar ett gemensamt ansvar för den likvärdiga skolan.

Modern teknik och moderna lokaler måste tillföras skolan, för att lärarna ska kunna bedriva en modern undervisning, som ger de värderingar, kunskaper och färdigheter, som det moderna samhället kräver.

En färsk undersökning visar, att skolan tillsammans med sjukvården är de frågor som anses viktigast inom alla samhällsklasser inför valet. En ansvarskännande politiker lyssnar på sina väljare.

Låt skolan vara prioriterad även efter valet!

Lärarförbundet i Kristianstad tror och hoppas på att vi kan lita på de löften, som nu ges av våra kommunala politiker. Vi lovar i så fall, att våra medlemmar även i fortsättningen kommer att kunna göra ett bra jobb, och med bättre förutsättningar kommer resultaten i alla skolformer att förbättras.

Lars Nilsson ordförande Lärarförbundet i Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.