Nyheter

Privat polis

Nyheter • Publicerad 14 april 2009

Det är egentligen ganska otroligt att det bara krävdes ett regeringsskifte för att urholka vårt rättssamhälle. Som i ett trollslag har regeringen gett klartecken för en mycket girig medieindustri att agera polis domare och bödel, helt på egen hand och helt utan någon rättslig prövning.

Eller så kommer det i alla fall att bli, antipiratbyråns låtsaspoliser kommer nu att kunna kräva ut uppgifter om så kallade misstänkta fildelare för att sedan helt lagligt kunna pressa dem på pengar.

Nej, säger vissa, meningen är ju att de ska kunna dra ärendet i domstolen. Jo, visst är det så. Men hur många vill riskera att stå för rättegångskostnader på cirka 300 000 kronor i en civilrättslig process? Hur många har ens orken att ta den striden? Så, nu kommer det även i Sverige att bli möjligt för företag att utöva utpressning.

Vad blir nästa steg i denna utveckling, en idé kan ju vara att för att spara pengar för kronofogden låta privata indrivare med färgglada ryggtryck stå för indrivandet av skulder. Det skulle säkert också spara en massa pengar för staten nu i dessa tider av lågkonjunktur. För vem behöver en rättsstat när man kan ge privata intressen polisiär makt.

Fredrik Björnsson
Fredrik
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.