Nyheter

Problemet är den politiska hanteringen

SVT2 sände nyss ett program om kostnader för elkraft i landet.
Nyheter • Publicerad 10 januari 2011

Specifikt togs Vattenfalls vinster under 2010 upp och dessutom problemen med kärnkraftverkens produktion av el. Verk, som till stor del ägs av just Vattenfall, och som, trots kärnkraftens låga produktion av elenergi, ändå ökat sin vinst med cirka sju miljarder kronor under 2010.

Det är naturligtvis mycket enkelt att förstå att det är konsumenterna som får stå för notan. För det första på grund av sin direkta konsumtion av elenergi, men också och för det andra genom ökade kostnader för de produkter företagen säljer till konsumenterna i Sverige. Företagen kan ju i rätt betydande utsträckning undvika att belastas av ökade elenergikostnader genom att höja priset på sina produkter.

Jämförelser gjordes i programmet med vår granne Finland, där kärnkraftverken fungerar och producerar världsbäst. Det som upprör är att programmet till ingen del tog upp vad som måste anses som den faktiska orsaken till problemen nämligen den politiska hanteringen av kärnkraften. Självklart borde energiministern medverkat och fått frågor om centerns ansvar för kortsiktigheten i den svenska energipolitiken. Detsamma gäller naturligtvis för ledande socialdemokrater och det partiets ansvar.

Man kan inte, som i tv-programmet bara ta upp ansvaret med tjänstemän och tekniker i energiföretagen av följande enkla skäl:

3 Politiskt har fattats beslut om att kärnkraften skulle vara avvecklad 2010.

3 Politiskt har beslutats att 2010 alternativa energikällor i tillräcklig omfattning skulle finnas att tillgå.

3 Politiskt har beslutats att forskning vad gäller kärnkraft inte skulle få bedrivas i landet.

Mot denna bakgrund är det lätt att förstå att vi inte har kunnat bibehålla kärnkraftverkens effektivitet. Medierna måste se till att nagelfara dem som har ansvaret, och det bör ske i riksmedierna med mycket stor tydlighet. Vad har vi annars pressen och övriga medier till?

Torsten JeppssonKristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.