Nyheter

Raketer en stor miljöbov

Nyheter • Publicerad 28 december 2007

Nu är det nyårsafton och man kan tyvärr konstatera att det som var störande moment efter julen, numera börjar redan i början av december.

Jag tänker på nyårsraketsmällande. Detta fenomen som tycks ha spritt sig efter vårt inträde i EU och det faktum att allt fler och tyvärr misstänksamt nog också mer oseriösa handlare numera säljer dessa smällare. Oftast är det oljudet som brukar väcka medborgarnas anstöt.

Det man i debatten helt tycks glömma är det faktum att raketer är en av våra största miljöbovar. Varje vacker liten kaskad på himlen kommer tillstånd genom bly, krom, nickel, koppar och andra starkt miljöfarliga gifter.

I dessa miljötider då man skall köra på metanol, samtidigt som de globala miljöhoten tycks allt mer komma i människors fokus, finns det anledning att se över fyrverkerierna.

Naturligtvis är nyårsraketer en viktig tradition och väl värd att bevara, däremot är jag inte intresserad av att se och framförallt höra alla dessa okynnesavfyrningar långt innan det är dags att använda dem.

John Roslund (m)

ersättare Malmö

kommunfullmäktige och MaNO-lärare

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.