Nyheter

Rapport från en deltidsarbetslös

Nyheter • Publicerad 17 april 2009

Efter 14 år på ett större företag inom logistiken blev jag uppsagd på grund av arbetsbrist, 2002 var arbetslösheten ett faktum.

Nu fick jag lite utbildning av Trygghetsrådet: Ekonomiassistent och ECDL. När min a-kassa var slut blev jag av Arbetsförmedlingen placerad på olika ställen. Sysselsättningen blev skaplig för mig. Vid särskilda projekt var jag först att vara med. Tycker om utmaningar, att dyka in i främmande uppgifter.

Ett projekt var som språklig handledare för invandrare med dålig kunskap i svenska. Skulle planera, utföra, utvärdera en kommunikationskurs för två grupper. Vi skulle prata om mat i vardagen. Jag har aldrig stått framför en grupp människor och pratat. Kom rakt in i hetluften, efter en dag står jag framför gruppen. Det gick mycket bra och jag fick goda vitsord.

Så blir jag uppringd av Stadsbiblioteket, fick vikariat som biblioteksassistent. Därefter arbetslös cirka en månad och sedan ett plusjobb där i två år. Höll även några grundutbildningar för kollegor i MS Office.

Mot slutet fick jag en tjugoprocentig tjänst på Biosfärkontoret, som ekonomiassistent, vilken jag fortfarande har efter cirka ett år. Jag trivs mycket bra och känner att jag är uppskattad.

När tiden på biblioteket var till ända fick jag vikariat 50–80 procent på Barbacka som assistent, med att hjälpa till med hemsida, statistik, presentationer i Power Point. Detta var parallellt med Biosfärkontoret i fyra månader.

Efter ytterligare någon månads arbetslöshet kontaktades jag av Rönnowskolan i Åhus om ett sjukvikariat som assistent. Här var jag i fyra månader med uppgifter som anskaffning av vikarier, barnschema, med mera. Pendlingen mellan Rönnowskolan och Biosfärkontoret var inga problem.

Här är jag i dag. Har varit deltidsarbetslös 80 procent sen december 2008. Enligt a-kassereglerna gäller då 75 dagar. Det innebär att jag måste säga upp mig från mitt tjugoprocentiga jobb om jag ska kunna försörja mig någorlunda. Jag blir beviljad att få säga upp mig. Åtta timmar i veckan kan man ju inte leva på.

Om jag inte hittar ett jobb innan den 1 maj 2009 blir det att jag måste sluta jobba helt. Det innebär en total minskning av min låga a-kassa med 1 000 kronor, samtidigt som a-kassan får punga ut med 3 000 kronor mer.

Min a-kassa ja, en rejäl nedåtspiral! Tidigare var den baserad på heltid. När jag nu kvalificerat mig för en ny period blir den grundad på 34 timmar per vecka! På grund av att jag har tagit de jobb som erbjudits och däremellan varit arbetslös korta perioder! 80 procent på detta är inte mycket, för att inte tala om 65 procent senare!

Jag har kämpat hela livet och gjort rätt för mig. Jag blir 61 år i maj och känner att jag inte har en chans i dag i konkurrensen med de yngre trots min erfarenhet, kunskap och kapacitet. Detta är slöseri med resurser. Ska mitt aktiva arbetsliv sluta så här med att slitas mellan olika instanser för att få ihop till livets nödtorft?

Alla förslag mottages.

BLEKINGE
BL
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.