Nyheter

Restaurangen bör öppnas snart igen

Nyheter • Publicerad 1 april 2009

Jag vill först informera om att stänga restaurangköket vid Charlottesborgs områdescentral inte är ett beslut som fattats av omsorgsnämnden. Omsorgsnämnden fick däremot en information om anledningen till stängningen. Skälet var i huvudsak den otrygga miljö som fanns i anslutning till restaurangen.

Det skulle finnas gäster som uppträdde hotfullt. Detta ledde till att ett antal gäster inte vågade besöka restaurangen samt att personalen upplevde samma oro. Det framkom vidare att Omsorgsförvaltningen anlitat vaktbolag samt haft poliskontakt utan att situationen förbättrats. Det andra skälet var att verksamheten gick med förlust.

Vid sammanträdetvar den socialdemokratiska gruppen tydlig med att var miljön så hotfull att både personal och gäster kände rädsla och situationen inte kunnat lösas, fanns det skäl för en tillfällig stängning men att målet skulle vara att så snart som möjligt öppna restaurangen igen.

Vi anser att områdescentraler där man kan äta tillsammans och där det finns möjlighet till social samvaro är viktigt.

Efter att tagit del av personalens upplevelse förstår jag att här kan finnas en del felaktigheter i informationen. Personalen upplever att läget är lugnt, det finns cirka 20 gäster som varje dag, måndag-fredag, äter sin middag på restaurangen.

Något färre gäster äter på helgerna. Ingen av personalen anger att man känner någon oro. Man anger att "Det är livsgnistan för alla gamla som går hit och äter. De får inte ta det ifrån oss".

Huvudskälet för en stängning finns alltså inte om inte besparing är huvudskäl. Vi i den socialdemokratiska gruppen hoppas att ordförande Bo Silverbern (M) verkar för att hålla restaurangen öppen när det inte lär finnas någon fara för någons säkerhet.

Detta skulle ligga helt i linje med omsorgsnämndens mål som anger att politikerna vill se en ökning av antalet besökare på kommunens områdescentraler.

För att få en ökning av antalet gäster krävs det information om möjligheten att äta och umgås tillsammans på Charlottesborgs områdescentral. Har detta gjorts?

Marianne Svensson (S) vice ordförande omsorgsnämnden i Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.