Nyheter

Rikemansprofilen stärks

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2004

Hur höstens budgetförhandlingar slutar är det svårt att sia om. Både regeringen och vänsterpartiet inser dock att höjda bensinskatter slår hårt mot låginkomsttagarna, och säger preliminärt nej till miljöpartiets förslag. Det är också framför allt denna del i förslaget som Kristianstadsbladet riktar sin kritik mot.

Sedan är det en paradox att de gröna så gärna pratar om EU-samarbete inom miljöpolitiken, men inte accepterar EU.

Att göra miljövidriga bilar dyrare är – som vi tidigare påekat – vällovligt. Kruxet med miljöpartiets förslag om en höjd registreringsavgift för stadsjeepar är bara att det enbart slår mot de behövande. Många av dem som i dag har råd att köpa stadsjeepar och andra bensinslukande bilar lär inte påverkas nämnvärt av höjda priser. De betalar redan i dag uppemot 200000 kronor mer för sina bilar, som ju också är betydligt dyrare i drift. De är således så välbeställda att det inte i första hand är priset som avgör. Däremot kommer de låg- och medelinkomsttagare på glesbygden, som tvingas köra stadsjeep på grund av dålig snöröjning etcetera, att drabbas.

Den gröna profilen omfattar med andra ord bara den som har gott om klöver.

Politiska redaktionen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.