Annons
Nyheter

Rökstopp ger positiva effekter direkt

Nyheter • Publicerad 2 januari 2005

Återigen står vi inför ett nytt år och många med förhoppning om ett friskare och behagligare liv än det gångna året.

Mycket av de förhoppningarna kan man själv hjälpa till att förverkliga genom att försöka leva ett sundare liv, exempelvis sluta röka.

Annons

Säkert är det även i år många som ger nyårslöftet att sluta röka och man hoppas att det inte bara blir ett löfte.

Redan 20 minuter efter rökstoppet går puls och blodtryck ned till det normala och händer och fötter börjar få normal temperatur. Efter några veckor förbättras blodcirkulationen och lungkapaciteten förbättras. Immunförsvaret förbättras, risken för hjärtinfarkt minskar, risken för allergier minskar. (Källa: Sluta-röka-linjens broschyr "Vad vinner Du på att sluta röka.)

Inte bara hälsan förbättras utan även ekonomin, det kostar en rökare cirka 15000 kr om året att röka ett paket cigaretter om dagen. Är det värt priset man får betala för att inhalera nikotin, när det endast ger en sämre hälsa.

De flesta som slutar röka och snusa klarar detta på egen hand och utan några större abstinensbesvär. Du som bestämmer dig för ett rökstopp, låt det bli ett livslångt beslut och ge inte upp. Med detta önskar vi alla ett Gott nytt rökfritt år.

Visirs Skånedistrikt

Astrid Zweiniger

vice ordförande

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons