Nyheter

S-eliten berikar sig

Nyheter • Publicerad 15 februari 2008

ººKommentar till Elisabeth Stenberg-Michalskis (s) och Kay Starks (s) insändare (8/2). Att jämföra kommunchefernas löner i Skåne Nordost där bland annat Kristianstad och Hässleholm ingår, med Bromölla med sina 12000 invånare måste väl vara ett dåligt försvar. Skall man jämföra kommunchefens eller kommunalrådets löner bör det vara mot kommuner med ungefär samma invånareantal, exempelvis Östra Göinge, Osby eller Olofström. I Sölvesborg som är en större kommun än Bromölla har kommunalrådet 40600 kronor/månad.

En höjning av Bromöllas kommunalrådslön med 29 procent innebär att samtliga ordförande- och vice ordförandeposter också får en höjning med 29 procent på sina fasta arvoden. Exempelvis höjs arvodet till ordförande i kommunfullmäktige från 51000 kronor/år till 66000 kronor/år. Ordförande i socialnämnden från 128000 kronor till 165000 kronor/år. Ordförande i kommunala bolag från 38400 kronor till 49500 kronor/år och så vidare.

Då dessa poster till 90 procent är besatta av representanter från socialdemokratiska partiet kan jag förstå att Stenberg-Michalski och Stark stöder denna löneökning, då de själva sitter i samma s-båt. Kay Stark, som är ordörande i kultur- och fritidsnämnden, fick sitt arvode höjt med 29 procent, från 51200 kronor till 66000 kronor/år. Även som vice ordförande i Bromölla Vatten AB höjdes Kay Starks arvode från 19200 kronor till 24750 kronor/år.

Kommunen och de kommunala bolagen får ökade kostnader med 500000-600000 kronor/år inklusive sociala kostnader genom höjningen av kommunalrådets lön samt höjt arvode till nämndsordförande, vice ordförande och bolagsstyrelse med 29 procent. Kommer skola och äldreomsorgen att få minskade anslag eller blir det höjd kommunalskatt?

De hävdar vidare att kommunalrådet på grund av jäv ej var med att fatta beslut om lönesättningen vid kommunfullmäktiges sammanträde 30/10 2006. I Kf-protokoll 2006-10-30, § 84 finnes ingen notering om kommunalrådets jäv som insändarna hävdar. Förresten, borde inte alla ordförande och vice ordförande i de olika nämnderna anmält jäv då detta beslut togs? Deras arvoden höjdes ju också med 29 procent från den 1/1 2008.

Insändarskribenterna försvarar kommunalrådets lön med att det är ett dygnet-runt-jobb. Då kan man ifrågasätta om arvoden skall utgå för uppdrag som kommunalrådet har utöver kommunalrådssarbetet.

Enligt Kf protokoll 2006-12-18 och 2007-02-26 har kommunalrådet uppdrag i följande nämnder/styrelse: Gymnasieförbundet Bromölla-Sölvesborg, SamBoS, Kommunförbundet Skåne, Nämnd i IT-frågor, Kristianstad Airport AB, Stiftelsen Bromölla fastigheter, Stiftelsen Näsumshem, Bromölla Energi AB, Bromölla Vatten AB, Bromölla Industristiftelse.

Som ordförande i Bromölla Energi AB har kommunalrådet 49500 kronor/år. Även detta arvode ingick i de som höjdes med 29 procent vid nyåret. Vad övriga uppdrag ger i extra löneinkomst kan kommunalrådet själv få svara på.

Är det rätt att kommunalrådet skall uppbära ersättning från dessa uppdrag då insändarna hävdar att kommunalrådets lön är baserad på att kommunalrådet skall var tillgänglig dygnet runt.

Borde inte kommunalrådslönen minskas med belopp motsvarande de han får i ersättning för extrauppdragen?

Fundersam kommuninvånare

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.