Annons
Nyheter

Så här är det

Nyheter • Publicerad 13 januari 2009

Svar till Bengt Johnsson "Hur många är i vår mors situation?" (12/1). Försäkringskassan beviljar bostadstillägg utifrån inlämnade uppgifter på hyreskostnad och utifrån inkomster och eventuell förmögenhet. Löptiden på ett bostadstillägg för pensionärer kan variera, beroende på omständigheterna i ärendet, mellan ett år och tre år.

När löptiden har gått ut upphör normalt bostadstillägget i avvaktan på att en ansökan kommer in. Förändras bostadskostnaden måste man också komma in med en ny ansökan. Utan ansökan kan Försäkringskassan inte bevilja bostadstillägg.

Annons

Vi utgår ifrån att det fribelopp som nämns i insändaren är det belopp som kommunen bestämmer ska finnas kvar när kostnaderna för vårdboendet är betalt.

Utifrån hyreskostnad, inkomster och eventuell förmögenhet betalar Försäkringskassan ut ett visst belopp i bostadstillägg. Denna summa täcker normalt inte kostnaden för det särskilda boendet. Om bostadstillägget inte täcker hyreskostnaden får den boende själv betala resterande summa av bostadskostnaden och givetvis övriga kostnader för vårdboendet till kommunen.

Kommunen har dock angett ett fribelopp, det vill säga hur mycket pengar den boende ska ha kvar av sina månatliga inkomster när bostadskostnaden och andra avgifter på vårdboendet är betalda. Detta belopp fastställer kommunen utifrån den vårdboendes inkomst, inklusive eventuellt bostadstillägg från Försäkringskassan, och förmögenhet.

Kerstin Holst, informationsansvarig, Försäkringskassan Syd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons