Nyheter

Så satte (m) stopp för handelsutvecklingen i Åhus

Nyheter • Publicerad 11 maj 2007

Moderaterna sjabblade bort möjligheterna till en fas av god handelsutveckling i Åhus. Många goda krafter har under lång tid arbetat för att Åhusborna ska bli mer trogna de lokala köpmännen.

När det blev dags att ta de avgörande besluten i kommunstyrelsen om "Percys" utvecklingsplaner i Åhus räckte inte kompetensen hos KS ordförande till för att fatta oklanderligt rena beslut. Har det påverkat Per Wedebrunns beslut att dra tillbaka ärendet?

Fem personer har större eller mindre inverkan på händelseutvecklingen. Deras agerande och min bedömning redovisas i det följande.

Göran B:son Asklöf:

Bär hela ansvaret för att han tillät sin partikollega Erna Arhag delta i handläggningen av ärendet om marköverlåtelse till Per Wedebrunn. Ordföranden G B:son A borde ha befarat att hon tänkte agera i eget intresse och åsidosätta sin roll som politiker. Det var väl känt genom att EA hade agerat i Bladets insändarspalter med direkt felaktiga sakuppgifter i syfte att skapa opinion mot "Percys" utvecklingsplaner. Blotta misstanken om detta borde ha lett till att frågan om delikatessjäv ställdes. Detta gjordes inte och därför skapades en jävssituation av KS ordförande. Detta gör att G B:son A har förbrukat resterna av sitt politiska förtroendekapital och därmed borde ta sitt ansvar och lämna sina politiska uppdrag.

Erna Arhag:

Deltog som suppleant i Kommunstyrelsens handläggning av marköverlåtelse till Per Wedebrunn. Hon tillät sig dessutom att bifoga en protokollsanteckning där hon redovisar sin uppfattning att marköverlåtelsen ska stoppas i nuläget.

Genom detta förfarande har Erna Arhag lämnat sitt politiska uppdrag och agerat i sak i kommunstyrelsen för egen vinnings skull. Detta är en jävssituation som aldrig borde ha tillåtits. Det gör att Erna Arhag har förbrukat sitt politiska förtroendekapital och borde ta sitt ansvar för detta.

Per Wedebrunn:

Jag beklagar att PW drar tillbaka ärendet. Min uppfattning är att sådana här innovationer utvecklar och förädlar samhället. Vi har alldeles för få ansvarsfulla innovatörer och entreprenörer i Kristianstads kommun i dag. Detta projekt var smakfullt gestaltat och väl genomarbetat. Om projektet försvinner är det en stor förlust för handelsutvecklingen i Åhus.

Pernilla Frick:

Använder sin demokratiska rätt att överklaga detaljplanen. Hon agerar på ett originellt och olustigt sätt när hon skriver. Hennes språkbruk och hennes ansvar för sanningshalten i det hon skriver väljer jag att förbigå med tystnad.

Pierre Månsson:

Heder åt PM som lämnar mötet för att hålla ryggen fri från misstanke om delikatessjäv.

Den här typen av brist på respekt för allmänhetens berättigade intressen skapar misstro mot politiker. Kommande politiker har behov av större och bättre insikter i hur ärenden ska handläggas i kommunstyrelsen.

Jag vill hoppas ändå att det bara blir ett temporärt stopp för handelsutvecklingen i Åhus.

Bengt Albinsson (s)

vice ordförande

i byggnadsnämnden

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.