Nyheter

Sammanslagning löser inget

En sammanslagning av C och FP skulle inte leda till 1+1=2, utan snarare till 1+1=1,5. Det skriver Per-Ingvar Johnsson (C), riksdagsledamot från Ripa Åhus.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2011

Ordförandena i ungdomsförbunden för Centerpartiet och Folkpartiet ser ett samgående mellan partierna som en möjlighet att skapa ett slagkraftigt liberalt parti. Jag är inte lika säker på att det löser partiernas problem.

Man kan peka på att partierna skulle komplettera varandra. Centerpartiet är starkt på landsbygden och i mindre orter. Folkpartiet är starkast i större städer.

Centerpartiet har sin grund i en folkrörelse med många aktiva medlemmar. Folkpartiet är ett idéparti med få medlemmar. Men dessa skillnader innebär också att det finns stora skillnader i partiernas politiska och organisatoriska kultur.

Centerpartiets och Folkpartiets opinionsmässiga problem beror, som jag ser det, främst på att det blivit väldigt trångt i mitten av svensk politik.

Nya moderaterna har lagt sig i mitten. Genom skicklig ledning och argumentation har de tagit väljare från Socialdemokraterna, som inte hängt med i de snabba samhälls- och värderingsförändringarna.

På grund av partiets framgångar har de flesta högerväljarna stannat kvar hos de Nya moderaterna. Några har gått till Sverigedemokraterna. Även Centerpartiet och Folkpartiet har tappat till de nya moderaterna, när vi i regeringsställning tvingats kompromissa om politikens innehåll.

Ökad centralisering av beslut och av samhället har blivit konsekvensen både av socialdemokratisk och av moderat politik. Jag anser att Centerpartiet tydligare än hittills måste motsätta sig olika centraliseringsbeslut inom myndigheter. Deltagandet i regeringen med ansvar för miljöpolitiken har gjort att Centerpartiet genomfört mycket positivt i miljöfrågorna. Men vi har tappat den roll vi länge haft som kritiker av miljöpolitiken. Miljöpartiet kan alltid påstå att de vill göra mer.

Regeringens moderatledda förändringar inom socialförsäkringsområdet har säkert motsvarat vad de flesta moderata och folkpartistiska väljare vill ha. Förändringar har behövts. Men min bild av Centerpartiets väljare är att de flesta vill ha ett bättre socialt skydd vid långvarig sjukdom. Dessutom behövs kraftfullare åtgärder för att skapa jobb åt ungdomar.

Näringspolitiken under Maud Olofssons (C) ledning har varit framgångsrik för Sverige. Men det känns som att Moderaterna fått mest nytta av framgångarna för svenskt näringsliv.

Det är en välkänd historisk erfarenhet inom politik att det är svårt för det eller de partier som är småbröder i en regering. Det största partiet måste ge övriga ett stort utrymme. Annars håller inte samarbetet. Vi måste ta för oss mer och Moderaterna måste tåla en hel del kritik från de övriga regeringspartierna.

Min bedömning är att en sammanslagning av Centerpartiet och Folkpartiet inte skulle ge 1+1=2 utan bara 1,5.

Jag tror mer på att vi i Centerpartiet satsar på att stärka den medlemsorganisation som vi är och att vi kraftfullare lyfter fram centerpolitiken. En politik med en tro på framtiden som engagerar.

Per-Ingvar Johnsson (c)regionpolitiker Åhus
Per-Ingvar Johnsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.