Sänk byggkostnaderna!
Samtidigt som många människor har svårt att få tag på en permanent bostad fortsätter bostadsbyggandet i Sverige att präglas av höga kostnader, en svårrörlig marknad samt svaga konkurrensmöjligheter.
Mellan 2005 – 2010 steg de svenska byggkostnaderna med 21 procent, att jämföra med EU-snittets ökning på 12 procent. Vi har nu därför Europas högsta byggkostnader vilket leder till högre hyror och avgifter för den enskilde individen.
Från att ha legat i EU:s mittskikt över byggkostnader för tio år sedan är det i dag 55 procent dyrare att bygga i Sverige jämfört med genomsnittet inom EU.
I många kommuner finns därför en tvekan att investera i nya bostadsområden eftersom de intäkter som därefter kan tas in inte klarar av att kompensera investeringsgraden och byggkostnaden förrän efter flera år.
Även de investeringar som ofta krävs kommunalt för att göra ett bostadsområde attraktivt – väl fungerande kommunikationer, skolor och barnomsorg – kan heller inte hämtas in tillräckligt snabbt för att göra ett nytt prospekt lönsamt inom ett rimligt tidsspann.
En undersökning som Fastighetsägarna Syd genomförde förra året visade också att ett av de främsta hindren för nybyggnationer i Kristianstad är just byggkostnadsrelaterade. Oviljan att bygga har även att göra med markkostnader och marktilldelning, vilket bidrar till bostadsbristen i kommunen.
Samtidigt finns det dock anledning till optimism. Dels skapar de nya bostadsreformerna som Alliansen genomfört incitament till att bygga medan det även finns en ny ambition ifrån Kristianstads fastighetsägare att producera nya hyresrätter, vilket kommunen i dag framför allt behöver.
För att kunna åstadkomma lägre byggkostnader krävs det att konkurrensen inom byggsektorn fortsätter att öka kombinerat med sänkta skatter och ett förenklat regelverk. Alliansen har därför under de senaste fyra åren inlett arbetet med att reformera och förenkla byggsektorn.
De snedvridna och kostnadsdrivande byggsubventionerna har i ett första steg avskaffats. Samtidigt har också de regelförenklingar inom plan- och bygglagen som genomförts inneburit ett minskat krångel inom byggsektorn för såväl kommunala som enskilda byggaktörer.
Fortsatt tydliga krav på detaljplaner för nya prospekt innebär samtidigt att byggkostnaderna på sikt kan sänkas, vilket gynnar såväl byggaktören som den enskilde.
De höga svenska byggkostnaderna har emellertid lett till en situation där allt färre människor i dag har råd att flytta till och betala hyran i nybyggda fastigheter, vilket ytterligare minskar incitamenten till nybyggnationer.
Målsättningen och utgångspunkterna måste i stället främst vara rimligare hyror och avgifter inom bostadsmarknaden för den enskilde till följd av sänkta byggkostnader genom ökad konkurrens och förenklade regelverk.