Nyheter

Sänkt spritskatt ökar inte konsumtionen

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2004

Kommer DU att dricka mer om spritskatten sänks?

Jag har ställt den frågan till folk och underligt nog svarar nästan alla nej. Men en del "förstå-sig-påare" verkar vara helt övertygade om att svensken kommer att supa ihjäl sig om så blir fallet.

Anmärkningsvärt verkar vara att det är de människor som dricker minst som är av den övertygelsen. Det är helnykterister och kristdemokrater som hörs mest i alkoholdebatten. De har inte någon större tilltro till svenskarnas karaktär.

Inte kommer då jag att resonera som så att nu när spriten kostar mindre så måste jag köpa två flaskor istället för en på bolaget.

De som resonerar så köper ändå inte sin sprit på bolaget. De köper en dunk hembränt för 300 kr istället! Eller billig öl från Tyskland. Eller gör de eget öl eller vin hemma för en bråkdel av bolagets priser. Men den vanlige konsumenten kommer nog inte att öka sin konsumtion, tror jag.

Själv tar jag mig ofta en öl med stadens A-lag i någon park. Dessa människor dricker tills de ramlar av bänken, de kan knappast dricka mer än de redan gör! Men i Sverige ska vi vanliga människor styras och kontrolleras till hundra procent av staten. Hög alkoholskatt så att folk inte har råd att supa ihjäl sig. De som vill supa gör det ändå kan jag tala om.

Och nu vill någon politiker (det måste väl vara en socialdemokrat?) att vi ska ha skatt på "ohälsosam"mat. De som har det svårt att få pengarna att räcka till ska få det ännu svårare! VI ska minsann inte kunna unna oss en påse chips till OS-soffan. Nej, den lyxen ska väl vara förbehållen våra politiker förmodar jag. De kommer knappast att drabbas av såna petitesser.

Det ska vara som det var förr i tiden, bara direktörerna och girigbukarna kommer att vara feta!

På den tiden fick arbetarna sin lön i brännvin. Det var ett bra sätt att kontrollera underklassen. Kanske något att tänka på för dagens oseriösa småföretagare?

Blixten

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.