Nyheter

Sd lockar fram det sämsta

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008
Partiledaren Jimmie Åkesson i sd:s partisymbol. ARKIV: FREDRIK PERSSON/SCANPIX
Partiledaren Jimmie Åkesson i sd:s partisymbol. ARKIV: FREDRIK PERSSON/SCANPIXFoto: 

ººJag umgås med en sverigedemokrat. Det är lätt att skriva om henne för hon försitter aldrig en chans att tala om att hon är just sverigedemokrat. Hon får ett lätt missionerande drag då.

Kvinnan bor på landsbygden och har närmaste invandrare 2 km bort – pizzabagaren och kinakrogen.

Jag har förstått att man pratar mycket om invandringen på hennes arbetsplats och första tiden vi träffades sa hon: "Ja, men det finns ju inget annat parti att rösta på"!

Hon gör en klar distinktion mellan invandrare och flyktingar. Invandrare kommer för att jobba. Flyktingar kommer för att leva på bidrag. Bland flyktingar finns en klar rangordning. Svarta och araber står längst ner på listan. Men albaner och romer är alla tjuvar. Polacker ligger också illa till. Dem ser hon på skånska loppmarknader och "vet precis hur de gör när de stjäler"! Kurder har inget behov av att få stanna, "de åker ändå bara hem och krigar".

Vid teven dräller kommentarerna. En palestinsk mamma med ett litet barn i ett läger säger: "Jag säger till min man vi måste bort härifrån, långt bort". Sverigedemokraten kommenterar då "Ja, kom bara inte hit". Sydnytt rapporterar att militärledningen uppdagat att två aktiva nynazister gör lumpen i Skåne och då blir det, "So what?" "De kämpar bara för sitt fosterland!" Det är värre att ha muslimer i försvaret för: "8 - 10 procent är terrorister och övriga 90 procent är en tickande bomb"!

Mest av allt är hon intresserad av historia och är mycket kunnig. Läser två morgontidningar. Om jag någonsin trott på upplysning så har jag slutat med det nu. Att "diskutera" är att bli översköljd av "historier" om hur flyktingar luras som till exempel, "Han sa han var förföljd i sitt hemland för han var bög, sen så fort han blev svensk medborgare åkte han hem på semester". Alla flyktingar får skinnsoffor av socialen.

Hon omger sig med djur. Djur har stort värde. Hon rörs mer av ett överkört djur än ett svältande barn.

Vi borde bli mera "som Danmark". Sverigedemokraterna är förföljda. Det är lönlöst att diskutera samhällsfenomen för hur det nu går till, konstigt nog, hamnar man i flyktingpolitik.

Gamla har det "dåligt på grund av invandringen". Vi har inte råd med "bra skolor" på grund av invandringen. Vi borde "ta hand om svenskarna först". Tro inte att invandrarna "vill ha flyktingarna här". De "som inte anpassar sig till vår kultur kan åka hem". Varje svensk "borde vara beväpnad" – min väninna gav mig ett basbollträ att försvara mig med i fall att ...

Och "alla flyktingar ljuger"! Advokaterna "talar om vad de ska säga". Guantanamofångarna "skulle skjutits på en gång". Det måste bli "demokrati i Sverige". All knarkhandel, misshandel, och övergrepp på kvinnor är "utlänningar" – hur nu det går ihop med till exempel Englas mördare.

Så här kan jag hålla på länge, för så är det att umgås med en sverigedemokrat. När Migrationsverket stoppar utvisningen av barn för att de kommer till "tortyrliknande" tillvaro i sitt hemland ska min väninna JO-anmäla Migrationsverket. Hon är mycket upprörd.

När man följer sverigedemokraterna ute i landet får man den bestämda känslan av att många kämpar för att få bort naziststämpeln medan andra lätt släpper ifrån sig uttalanden typ min väninna. Dessutom har det blivit mer och mer olika hur andra partier behandlar sverigedemokraterna.

I Trelleborg för folkpartiet en seriös debatt med partiet om hur de ska få större inflytande. Det är långt bort ifrån när Bengt Westerberg (fp) vägrade sitta i samma soffa som ny demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson.

Dessa månader när jag tittat lite extra på sverigedemokraterna ser jag "vanliga" svenskar och extremister, ett blandat parti alltså. En enda sak har jag fått riktigt klart för mig och det är: Partiet lockar fram det sämsta hos människan.

Vi står inför att sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Låt oss då hoppas att tiden blir kort som för Ian och Bert.

Min väninna kommer naturligtvis att läsa det här och jag försäkrar att jag inte låter mig störas. Men jag visar att jag aldrig kommer att ställa upp på det hon står för.

Annika YdrefeltTollarp
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.