Nyheter

Sjuk och sjukskriven är helt skilda begrepp i dag

Nyheter • Publicerad 10 maj 2005

Signaturen Rasmus skriver den 6 maj en insändare som mycket väl beskriver Sveriges och moderaternas dilemma.

Inledningsvis skriver Rasmus om hur sänkta ersättningsnivåer, utan sänkta skatter, kommer att påverka vardagen för dem som verkligen är sjuka, gamla eller handikappade. Att Rasmus inledningsvis har vissa ironiska övertoner är helt förlåtet när han sedan beskriver den andra delen av vårt dilemma.

Att vara sjuk och att vara sjukskriven är numera helt skilda begrepp i Sverige. Sjukskriven kan du vara om du är sjuk, men även om du är lite ledsen över stämningen på din arbetsplats, om det är strejk på dagis, om det är en spännande match i hockey-VM eller som en rent facklig åtgärd. Ett bra exempel på det senare var när samtliga flygledare "råkade" drabbas av sjukdom på samma dag. Här borde kanske smittskyddsmyndigheterna göra kontroller.

Att vara pensionär innebär inte att du är gammal i dagens Sverige. I värsta fall behöver det bara betyda att du är svårplacerad på arbetsmarknaden och därmed ett problem för dem som endast bryr sig om den "öppna arbetslösheten".

Fusket i de sociala välfärdssystemen är utbrett och oacceptabelt. Men det är inte det största problemet och det största hotet inför framtiden. Nej, det största hotet är det accepterade överutnyttjandet som sprider sig och som förflyttar våra positioner till att det snart är upp till var och en att bestämma om vi vill försörja oss själva eller om vi vill att "någon annan" ska göra detta. Sverige har inte resurser för detta, det ser vi redan.

Kommuner, som exempelvis socialistiskt styrda Malmö, har inte råd att ta hand om sina gamla och handikappade på ett värdigt sätt. Många handikappade som har rätt till ersättning enligt LSS tvingas driva långa och uppslitande processer för att kunna leva på ett drägligt sätt. Kommunerna kämpar ofta emot, ända upp till kammarrätten.

I fall när det handlar om handikappade barn, slutar den långa processen ofta i att familjen inte längre orkar hålla samman.

När man talar om förslagen till nya ersättningsnivåer är det lätt att glömma bort två viktiga poänger. För det första kommer rejäla skattesänkningar för låg- och mellaninkomster att öka värdet på ersättningarna. Även för pensionärer och förtidspensionärer.

För det andra så är ledigheten i sig mycket dyrbar för dem som arbetar. Till exempel får en lärare som vill ta tjänstledigt ett löneavdrag vilket motsvarar nästan en och en halv daglön. Det är mycket billigare att sjukskriva sig ett par dagar.

Det är uppenbart att fullt friska kan sitta i tv-soffan, åka på semester eller arbeta svart, med full sjukpenning utan att känna någon skam över att de försnillar pengar från dem som mer behöver hjälp. Sverige behöver verkligen ett nytt incitament.

Göran Dandelo (m)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.