Nyheter

Ska vi verkligen låta barnen äta farlig mat?

Nyheter • Publicerad 22 februari 2008
Den omstridda skolmaten. ARKIV: BOSSE NILSSON
Den omstridda skolmaten. ARKIV: BOSSE NILSSONFoto: 

ººI skolan i dag serveras margarin och andra lättprodukter, dessutom kryddas maten med glutamat och det serveras alldeles för mycket snabba kolhydrater. Mycket av den mat våra barn äter i skolan varje dag är farlig, olämplig och försvårar barnens inlärning och koncentration.

I dag finns det mycket forskning som visar att vi bör äta mycket mer mättat fett, färre kolhydrater och undvika transfetter, margarin, glutamat (smakförstärkare), sötningsmedel, färgmedel och andra tillsatser i mat. I den traditionella mat som serveras i de flesta skolor/förskolor kryllar det av glutamat och andra tillsatser.

Dagens matsedlar ser ofta ut så här: Fiskpinnar, fiskfriletter, chicken nuggets och alla möjliga och omöjliga former av panerat /friterat för i den typ av mat krävs inte några dyra råvaror utan det duger med rester från kött/fisk/fågel, eftersom det täcks med panad. De är späckade med natriumglutamat för att få till en smak som passar.

Om vi går tillbaka i tiden eller jämför med naturfolk som lever i dag, så ser vi att människan är gjord för att äta animaliskt i första hand. Vi mår bra av fet animalisk mat därför att det är vår ursprungsföda. Vi mår bra av att äta så naturlig mat som möjligt. Alla dessa tillsatser som finns i maten i dag är förkastligt.

Den mat som vi ger våra skolbarn i dag är ett uselt alternativ. Inför Bregott eller ännu hellre smör, helmjölk och naturliga råvaror. Se till att det inte förekommer några onödiga tillsatser i maten och servera i första hand ekologiskt och närproducerat. Ta bort socker och snabba kolhydrater ur maten eller minska åtminstone ner dem rejält.

Det här är förstås ett dyrare alternativ, tillfälligtvis. I längden kommer det att betala sig då barnen kommer att bli friskare, smalare, duktigare i skolan och må psykiskt mycket bättre.

Mattanten

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.