Nyheter

Skapas möjligheter eller bara otrygghet?

Replik till "Bättre med fler i arbete" (2/8) av Paul Benjamin (MUF).
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010

Du påstår att den förra S-regeringen stängde ute de sjuka och inte lät dem vara en del av samhället. Vidare påstår du att den då förda politiken resulterade i att de sjuka fick sitta inlåsta i sitt hem hela dagarna.

Tycker du att detta är en seriös debattnivå? Du vet lika väl som jag att den myndighet som skulle bedöma den sjukes arbetsförmåga då som nu var Försäkringskassan. Det var också då som nu Försäkringskassan som skulle föreslå olika rehabiliteringsåtgärder.

Sedan skriver du att Moderaterna och Alliansen har sett till att vi gått från långa passiva sjukförsäkringar till aktiva rehabiliteringsåtgärder. Vidare skriver du att det kan vara bra att ha fakta som kommer direkt från de som utfört reformen i stället för att förlita sig på rykten och historier.

Så låt mig då redovisa några fakta, källa Försäkringskassan. Huvudregeln är att rätten till sjukpenning begränsas till 364 dagar. De första 90 dagarna av sjukskrivningen har den sjukskrivne rätt till sjukpenning om hon eller han inte klarar av sitt vanliga arbete.

Dag 91-180 har den sjukskrivne bara rätt till sjukpenning om personen inte kan utföra något arbete alls hos den ursprungliga arbetsgivaren. Från dag 181 får den sjukskrivne bara sjukpenning om personen inte klarar av att arbeta på hela arbetsmarknaden. Prövning mot arbetsmarknaden kan dock skjutas upp om det är sannolikt att personen kan återgå i arbete hos arbetsgivaren före dag 366.

Detta är fakta. De 2, 5 år som du skriver om får du allt förklara lite närmare. Sedan undrar jag på vilket sätt de här redovisade regeländringarna rehabiliterar den sjuke.

Jan Jonsson, Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.