Annons
Nyheter

Skjutningarna håller sig inom bullernormerna

Nyheter • Publicerad 22 september 2003

Svar till: A&P, "Välkommet beslut att begränsa skjutande", 18 september.

Bromölla skytteförenings ambition är att inte stöta sig med allmänheten genom att sprida mer buller, än vad en för oss acceptabel verksamhetsnivå kräver.

Annons

Skjutning med krutladdade vapen har dessvärre den olägenheten att de alstrar visst buller.

Man bör dock beakta att det är väldigt stor skillnad mellan olika typer av vapen, i förslaget till begränsning har liten eller ingen hänsyn tagits till detta.

Signaturen A&P anser i sin insändare, liksom i den förmodade anonyma skrivelsen till miljö- och hälsoskyddsnämnden, att banan ligger i ett av kommunens vackraste naturområden, detta trots att en hårt trafikerad väg utgör gräns i väster och en kraftledningsgata i söder.

Visst kan jag instämma i att området lämpar sig för rekreation, men nog borde vi kunna samsas.

Precis som insändare antyder, så tror inte heller jag att man i dag hade fått gehör för en nyetablering på den plats banan ligger, det bör i detta sammanhang nämnas att föreningen är den äldsta i kommunen. Den bildades redan1902.

De bullernormer som enligt naturvårdsverket gäller för redan befintlig skjutbana, är inte fullt så hårda som när det gäller nyetablering. De bullerberäkningar som gjorts visar att dessa krav uppfylls.

En bullermätning av en oberoende part kanske blir nödvändig för att visa detta.

Många är de kommuninnevånare som någon gång i livet varit medlemmar i föreningen under kortare eller längre tid. Många är också de som med glädje ställt upp ideellt, både i form av hårt arbete och som ledare för att bereda ung som gammal möjlighet att prova på skyttesporten.

Jag är visserligen part i målet, men det är inte utan att man känner sig illa till mods över de, enligt min mening, obefogade angreppen och klagomålen.

Anmälaren som förmodligen bor i Valje, vilket går att utläsa av texten, har siktat in sig inte bara på att det bullrar på avstånd, utan han/hon har dessutom synpunkter vad det gäller säkerheten på och invid skjutbanan.

Annons

När det gäller det senare sker regelbunden tillsyn av statens skytteombud, hittills utan klagomål.

Alla medlemmar i föreningen är dessutom ansvarskännande personer som vet vad säker vapenhantering innebär.

Förslaget till inskränkning avser kvällar och helger, när skall då medlemmar med "normala" arbetstider kunna utöva sin hobby?

Angående det "eviga smällandet" så pågår i huvudsak skytte i tävlingsform mellan 17 och 19 två dagar i veckan under sommarhalvåret med några få undantag.

På övriga tider kan det förekomma träning samt inskjutning av jaktvapen.

Föreningen har blivit ombedd att komma in med ett motförslag, så kommer också att ske.

Det bör även nämnas att jakt förekommer i området kring skjutbanan, dock inte i föreningens regi.

De som har synpunkter, positiva eller negativa, eller frågor om föreningens verksamhet, är välkomna att ta kontakt med undertecknad.

Lars Rooth

Ordförande

Bromölla Ungdomsskytteförening

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons