Nyheter

Skolan och jobben

Nyheter • Publicerad 29 april 2009

Återkommen till min ungdoms utbildningsstad konstaterar jag att realexamen var startpunkten för ett yrkesliv för åtskilliga hässleholmare, inte minst de kvinnliga. Posten, järnvägen blev naturliga yrkesområden.

Men förbluffande många gick in i ett yrkesliv direkt i Hässleholm, som sjuksköterskor, poliser och som personal på Stadskontoret.

Man kan tala om en lyckad utbildning som omedelbart tillgodosågs i anställningsform. Fråga är om det enhetliga skolsystem som socialdemokraterna byggde upp, förringade denna omedelbara lokala anknytning.

I Simrishamn där jag verkade som lärare vid Samrealskolan åren 1956 – 1958 rådde liknande förhållanden. Utbildningen matchade väl de loka behoven av vidareutbildning och yrkesförberedelse. Samtidigt som landsbygden runt omkring fortfarande befann sig i balans med utvecklingen i stan.

Hur som helst, står realexamen av årgång 1948 i Hässleholm och 1950 – talets realexamina i Simrishamn som märkliga vändpunkter i skolsystemet och skolpolitiken.

Tore Almer, Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.