Nyheter

Skrota Barbie- docksidealet!

Nyheter • Publicerad 29 november 2001

Jag tittade på skönhetstävlingen på TV 5, Miss Universum eller vad den nu kallas. Det var inget medvetet val utan mer ett slumpens val bland alla de kanaler som finns tillgängliga via kabelnätet i min lilla studentlya. Egentligen var jag inte speciellt intresserad utan ville nog bara ha mina fördomar om sådana arrangemang bekräftade, vilket jag fick.

För det första, är Miss Universum verkligen ett bra namn på en tävling av detta slag? Borde den inte istället döpas till Miss Anorexia? Jag menar, se på flickorna, det är ett under att de överhuvudtaget kan gå! De har ju bantat bort all muskulatur och underhudsfett. Inte det minsta vackert eller kvinnligt.

Skrota Barbiedocksidealet! Det finns inget vackrare än en vältränad, stark, matglad och lycklig kvinna!

För det andra, var det bara jag som reagerade på hur lika alla de deltagande tjejerna var? Den ena tjejen var den andra lik. Precis som om skönhetsbegreppet håller på att standardiseras. När jag skriver inser jag att det är just detta som får mig att sky skönhetstävlingar. Mångfalden försvinner och kvar finns en bild av kvinnan som få klarar av att leva upp till, åtminstone om man inte vill leva på enbart kaffe och rostat bröd hela sitt liv.

Kommentatorn redogjorde även för de regler en eventuell miss Universumdeltagare måste följa. Man fick absolut inte röka, men det var helt okej att ha gjort skönhetsoperationer. Så befängt att det nästan blir komiskt!

En debatt som jag brukar följa med stort intresse är den om den legitimerade prostitutionens vara eller icke vara. Detta på grund av att jag efter avslutad utbildning vill jobba mot barnprostitution, prostitution och kvinnohandel. Därför kan jag inte låta bli att fundera över Tysklands beslut att legalisera prostitutionen. Deras motivering till detta är att det ska skapa en humanare och säkrare situation för landets prostituerade. Och möjligen kommer det att bli så för en del av Tysklands prostituerade, men långtifrån för alla.

För naturligtvis kommer det att uppstå, som i så många andra branscher, en legal och en svart illegal marknad. Det hela är väldigt enkelt. Priset på den legala ”humana” prostitutionen när arbetsgivaravgifter, pensionsförsäkringar och andra avgifter som hör företagandet till är betalda, kommer med stor sannolikhet ligga högt. Mycket högre än priserna som den illegala bordellen med sina ”importerade” småflickor från Ryssland eller Bosnien kan erbjuda. Hur ska de tyska politikerna lösa detta? Ska de subventionera den legala prostitutionen så att de kan hålla lika låga priser som den illegala?

När nu den nya humana prostitutionen ska drivas som övrig företagsverksamhet i landet är det många detaljer som måste lösas. Vilka arbetsmarknadsregler ska gälla för prostitutionen? Vilka krav ska ställas på arbetslokaler, antalet ”kunder” per dag eller kanske per gång?

Vad händer med de prostituerade som blir gravida? Ska de bli avskedade eller kanske befordrade? Många äckelgubbar tänder tydligen på gravida tonårsflickor! Jag blir äcklad av mina egna ord men är det inte så verkligheten ser ut?

Vad man än tycker om sexhandeln så kvarstår ett faktum. Prostitutionen har aldrig och kommer heller aldrig att kunna bedrivas på ett humant sätt. Då återstår bara en sak, nämligen att ifrågasätta och förändra normerna för det manliga sexualbehovet. Något som diskuteras alldeles för sällan.

DANIEL GUSTAFSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.