Nyheter

Små skolor har bäst pedagogik

Just nu sker en översyn av kommunens skolor, med fokus på att det ekonomiskt finns vinster i att lägga ned de skolor i kommunen som har mindre elevantal än 70. Pierre Månsson (fp) uttalade sig för en tid sedan i Kristianstadsbladet och menade att det även fanns pedagogiska skäl till sådana nedläggningar. Det argumentet håller inte!
Nyheter • Publicerad 29 februari 2008

I all allmändidaktik för blivande lärare poängteras ständigt att den ultimata lärsituationen finns där varje elev ges möjlighet att bli sedd med utgångspunkt ifrån varje elevs individuella förutsättningar. "Läraren skall utgå från varje enskild individs behov, förutsättningar, erfarenheter och tänkande". Citatet är hämtat från Skolverkets läroplan för den obligatoriska grundskolan, LPO.

Att detta är lättare i mindre elevgrupper än i större är så självklart att det inte skulle behöva påpekas. Men Månssons uttalande kräver - tyvärr - ett sådant påpekande.

Aktuell forskning visar att mindre klasser gynnar elevresultaten på ett positivt sätt. Forskningsresultaten visar också att ökad personaltäthet i stora klasser inte autmatiskt höjer kunskapsnivån hos eleverna.

Trots ihärdigt letande går det inte att finna några forskningsresultat som stöder Månssons kunskapssyn, att stora grupper skulle utgöra en god pedagogisk miljö. Stora grupper försämrar däremot möjligheterna att bedriva undervisning på det sätt som förordas i lärarutbildningen och rekommenderas av Skolverket, elevfokus och individsyn.

Som argument för detta kan vi exemplifiera med Kiaby skola, en av kommunens mindre skolor, som under flera år i följd varit representerad i Vi i femman.

Vi, i Kiaby föräldraförening vill veta vad Pierre Månsson grundar sitt synsätt på, finns det forskning som stöder hans argument? Eller var påståendet fritt taget ur nattmössan?

Föräldraföreningen i Kiaby(FIKA) genom Lotta Salvin Persson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.