Nyheter

Staden som inte kunde sin historia

Igår, den 26 februari, var det 350 år sedan freden i Roskilde undertecknades. Den betydde, att Danmark miste en tredjedel av sin yta. Den betydde att Skåneland blev svenskt. Den betydde, att Skåne och Kristianstad blev svenskt. För Kristianstad kom denna händelse rimligtvis att betyda väldigt mycket.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2008

Staden, grundad av Kristian IV som en första försvarspunkt mot svenskarna bytte helt enkelt sida. Det blev en, vilket så småningom skulle visa sig, mer och mer underordnad försvarspunkt mot ärkefienden Danmark.

För danskarna var freden en förödmjukande händelse, och danskarna försökte många gånger under åren framöver ta tillbaka "Östdanmark", Skåne, utan att lyckas.

För den som tycker det är spännande kan man ju fundera mycket över vad som hade kunnat hända om Danmark lyckats återerövra och dessutom behålla Skåne, Halland och Blekinge. Hur hade det kunnat se ut när nazisterna angrep Danmark? Hade Skåne också besatts av tyska trupper? Hade tyskarna fortsatt upp i Sverige? Hade de allierade landstigit här också den 6 juni 1944? Hade andra världskrigets huvudslag kanske stått här?

Fundera och spekulera kan man ju om man vill.

Men det som är trist i allt detta är, att varken Kristianstads kommun eller ens vårt museum har tyckt att Roskildefreden är värd att uppmärksamma. I stället har man i museet belagt halva översta våningen med en fotoutställning som egentligen kunde ha visats när som helst - eller inte alls.

Andra våningen, den där stadens historia brukat visas, är stängd och plockas ner. Det finns med andra ord inte mycket överhuvudtaget alls i vårt museum som visar och informerar om Kristianstad. Och definitivt inget alls om denna viktiga händelse som inträffade för 350 år sedan.

Kommunen tycks inte ha haft tid för denna händelse heller. I rådhuset har man väl varit för upptagen med stridigheterna kring arenan, kantänka.

Synd.

Däremot kan alla ni som är intresserade av denna händelse bege er till staden som inte fanns när freden slöts, Karlskrona, där i går en utställning invigdes av Kristianstadsbon Ingegerd Wärnersson, landshövding i Blekinge, som visar intressanta dokument och annat om denna historiska händelse.

Man kan bege sig till Helsingborg, där åtskilliga föreläsningar på temat genomförs, till Helsingör, där man i premonstratenserklostret också håller föreläsningar, till Orust, där aktiviteter genomförs, till Malmö museum, till - självklart - Roskilde, som ju är centralpunkt i allt detta.

Men man kan också, om man vill veta mera, söka på internet. Det finns väldigt mycket intressant att läsa och se där.

Det borde vi i Kristianstad också ha bidragit till.

Bertil Olsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.