Annons
Nyheter

@$:Stänga bibliotek drabbar barnen hårdast

Nyheter • Publicerad 19 september 2003

Den föreslagna stängningen av biblioteket i Linderöd är ett slag framför allt riktat mot barnen.

Bland kultur- och fritidsnämndens målbeskrivningar hittar man punkten Anpassa biblioteksverksamhetens målsättning till FN.s barnkonvention. Vad betyder detta?

Annons

Som ett argument för nedläggningen anges i budgeten att man sparar på hyra, telefon, media och datorer.

Värt att notera är då att kultur- och fritidsförvaltningen inte betalar någon hyra för lokalen. Inte heller kostar telefonen någonting för ovannämnda förvaltning. Dessa båda poster står skolan för. Datorerna återkommer jag till.

En viktig punkt i veckan för förskolebarnen (både de på Idabo och "hemmabarnen") är tisdagseftermiddagens sagostund på biblioteket. Denna punkt försvinner om biblioteket stängs.

Barnen i Linderöd kommer att förlora möjligheten att regelmässigt besöka ett bibliotek.

En viktig funktion för ett bibliotek i dag är att ge alla, både barn och vuxna, tillgång till datorer och "nätet". Biblioteket i Linderöd ställer fem datorer till allmänhetens förfogande under sin öppettid. En (1) av dessa tillhör biblioteket, övriga tillhör skolan. Dessa numera nödvändiga (demokratiska?!) redskap försvinner ifrån allmänheten i Linderöd om biblioteket stängs.

Förvaltningschef Bengt-Åke Kjell skriver i sin budget för 2004 att det är förvaltningens mening att en bokbuss (1-1 1/2 tim/vecka onsdag eftermiddag, förf anm) skulle erbjuda bättre biblioteksservice än vad dagens bibliotek kan. En sådan skrivning underskattar läsarens intelligens.

Hur mycket pengar sparar då kultur- och fritidsförvaltningen på den föreslagna nedläggningen?

Nettobesparingen är 38000:- per år i en budget på 95000000:-. Att helt stänga ett bibliotek i en by för att spara denna lilla summa ur ett sparbeting på 3000000:- är USEL planering.

Socialdemokraterna som förespråkar denna nedläggning ivrade förr för utbildning som ett sätt att ta sig ur sin "klass". Vad har hänt? En besparing som denna drabbar de "fattigaste" barnen.

Vad är nästa sak som ska tas ifrån våra barn? Badet och sommarsimskolan i Tollarp? Två friluftsbad ska enligt kultur- och fritidsnämndens budget stängas.

Annons

Barnen i Linderöd behöver kanske inte någon skola heller. Restiderna till och från skolan skulle då ytterligare trötta barnen med sämre studieresultat som följd.

Vi har i dag en ost, (biblioteket) ni säger att ni skär med osthyvel (bokbuss i stället för bibliotek). Sanningen är att det ni lämnar kvar till oss är hålet. För vem kommer att kunna passa bokbussens tider? Skolbarnen? Dagisbarnen? Den heltidsarbetande som betalar sina räkningar över "nätet"?

Bokbussen har i dag inte tid över i sitt schema. Om Linderöd, Äsphult, Maglehem och Vittskövle ska få tillgång till bussen kommer andra orter i kommunen att få släppa till tid. Vilka orter det blir är inte redovisat i budgeten.

Mitt förslag är att ni i stället stänger huvudbiblioteket i Kristianstad mellan 18 och 19 på fredagar. Då finns fyra personal i tjänst och det är väldigt glest mellan besökarna.

En sådan besparing skulle inte drabba Kristianstadsbarnens läskunnighet, läsförståelse, litteraturintresse och framtida studier.

Mariette Lindstedt

och Henrik Persson

Linderöd

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons