Nyheter

Stärk liberalismen

I stället för en sammanslagning av C och FP bör vi stärka Alliansen och de liberala krafterna i och utanför partierna. Det skriver Christer Nylander (FP), riksdagsledamot från Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2011

Är det dags att slå ihop Folkpartiet liberalerna och Centerpartiet? Försök har gjorts förut och då inte lyckats på grund av att partierna är för olika.

Vid ett tidigare tillfälle drömde några om styrkan i att förena FP:s idéer och C:s organisation, medan andra, möjligen mer cyniskt lagda, varnade för summan av C:s idéer och FP:s organisation.

Nu när C de senaste åren tagit steg i liberal riktning, har frågan väckts på nytt, bland annat genom ett utspel av ungdomsförbunden. Man tror att den liberala kraften i svensk politik på det sättet skulle stärkas.

Faktum är att C och FP samarbetar närmare med varandra än någonsin tidigare inom ramen för Allians för Sverige. Sverige har enligt min mening aldrig haft en så liberalt sinnad regering som nu. I stället för att fundera över en sammanslagning av C och FP, bör vi därför fortsätta utveckla Alliansen och stärka den liberala kraft som finns både i och utanför partierna. Det bör ske genom en livligare och friare idédebatt.

Sverige står inför enorma utmaningar i den alltmer globaliserade världsekonomin. En viktig strategi för att möta denna utmaning är att använda mycket kraft till att ytterligare förbättra utbildningsväsendet – från förskola till forskning. Sverige ska konkurrera med kunskap, inte med låga löner eller dåliga villkor. År 2011 genomförs därför fler reformer än någonsin för att lyfta utbildningsväsendet.

Men det som nu görs räcker förmodligen inte, vi måste fortsätta stärka skolan, vi måste fortsätta satsa på forskning. Alla våra konkurrenter satsar nämligen också på att bygga ut utbildningen.

Kunskapspolitiken behöver dessutom kombineras med en mer offensiv politik för att ta tillvara på människors kreativitet – i form av företagande och annat skapande. Här har Alliansen en hel del kvar att göra.

Globaliseringen ställer oss också inför andra utmaningar. Gamla strukturer försvagas, vilket med all sannolikhet innebär att en liberal huvuduppgift framöver blir att ge individen mer egen makt och ökat eget ansvar, samtidigt som vi måste finna nya former för det extra stöd från samhället som några behöver på grund av sjukdom, funktionsnedsättning etcetera. Konkurrensen kommer att sätta press på skattetrycket vilket gör att nya modeller för finansiering av välfärden behövs.

Den eftervalsanalys som jag ledde inom FP landade i att ett nytt partiprogram bör tas fram. Förutsättningarna för individer och samhällen är i dag helt annorlunda än de var när vårt förra partiprogram skrevs, trots att det bara är 15 år sedan. EU-medlemskapet, globaliseringen och internet är några faktorer som förändrar det liberala uppdraget.

Sverige kommer de närmaste åren att förändras snabbt. Det är viktigt att det då finns politiker och partier som förmår se vad som är bäst för helheten, i stället för vad som är bäst för vissa starkt organiserade intressen. Det var en grupp liberalt sinnade parlamentariker från olika bakgrunder som en gång bildade FP. Andra partier har skapats utifrån ett behov av att gynna vissa intressegrupper.

Den som har insyn i hur Socialdemokraterna fastställer sina listor inför ett val, får tydligt besked om hur särintressen kan prägla ett parti. Man nöjer sig inte med att varva så att varannan blir man och varannan kvinna som vi andra gör, utan ska dessutom få med representanter från olika fackföreningar.

Liberalismen är för tillfället en populär ideologi. Det är bra att alltfler nu kallar sig liberaler. Men vad händer när det inte längre är populärt med mer liberalism? Vad händer när stora organiserade intressen ser sina positioner hotade? Vad händer när liberala reformer undergräver de intressen partier en gång skapades för att värna?

Det är inte svårt att tänka sig sådana exempel. Fundera till exempel på om en miljöbilbonus ska vara teknikneutral eller gynna inhemskt odlade bränslen? Och fundera över dilemmat fackföreningsrörelsen står inför, ska man värna den på arbetsmarknaden som mest behöver hjälp eller den som råkar vara medlem i facket?

Partier med band till organisationer riskerar bli bakbundna av särintressen och blir därmed en konservativ kraft i ett föränderligt samhälle.

För oss som är politiskt intresserade kan det vara lockande att diskutera organisation och partistrukturer. Men det Sverige behöver är en öppen och seriös diskussion om framtidens möjligheter och utmaningar.

Min övertygelse är att framtiden behöver mer av liberalism också i tider när liberala reformer utmanar starka organiserade intressen.

Christer Nylander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.