Nyheter

Starta en rörelse för vettigare föda

Nyheter • Publicerad 26 augusti 2004

Diabetes bland barn har ökat enligt färska tidningsuppgifter. Barnmat, frukostflingor och yoghurt är för söt (alltså vanlig mat - inte godis), chipsens snabba kalorier, utökat godisintag och annat.

Till och med vanlig färdigmat innehåller socker. Ett känt hamburgermärke lär ha socker i alla produkter (plus givetvis smakförstärkare som påstås kunna ge hyperaktivitet).

På dagens genom-kommersialiserade matmarknad kan tydligen allt säljas dels med reklam och dels med söt smak. Priset anses vara en viktig faktor även för mat. Inte bara priset är en viktig konkurrensmetod - man tar till alla tänkbara metoder för att sälja, i detta fall socker.

Lite mer sans och balans vore önskvärd. Vill vi verkligen ha denna prisfokusering troligen på bekostnad på innehållet? Är det inte bättre med kvalitetsföda inte är så processad och utan tillsatsmedel och minimalt med socker?

Problemen är speciellt märkbart eftersom mer och mer livsmedel är förädlade. Köper man mest basala födoämnen finns ju inte möjligheten att tillsätta t ex socker. Som komplement till miljörörelsen borde kanske en matrörelse startas som arbetar med information, debatt och påtryckingar för vettigare föda.

L Andersson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.