Nyheter

Större möjlighet att ta eget ansvar

Nyheter • Publicerad 26 mars 2008
Anders Flanking. ARKIV: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Anders Flanking. ARKIV: BERTIL ERICSON/SCANPIXFoto: 

Den 18/3 riktar signaturen "55+" ett par frågor om sjukersättning till mig och centerpartiet. Jag har som princip att inte besvara debattörer som inte undertecknar med sitt eget namn, men gör här ett undantag. Vi i centerpartiet är inte nöjda med hur samhället ser ut i dag, även om mycket positivt har skett sedan alliansregeringen tillträdde. Vår viktigaste uppgift är att bryta utanförskapet, alla ska få vara med och bidra efter förmåga. Samtidigt ska alla som behöver erbjudas stöd.

En reformerad sjukförsäkring skulle leda till att skattetrycket skulle sjunka märkbart. Alla som i dag omfattas av den offentliga försäkringen skulle få mer pengar kvar i plånboken och möjlighet att själv styra över sina försäkringsbehov. Vi har inte angivit vilka nivåer som bör gälla i en reformerad sjukförsäkring. Det är ett arbete som fortsätter.

Vi tycker att det offentliga ska erbjuda en ekonomisk grundtrygghet. Men vi vet att behovet av ytterligare trygghet och ersättning varierar, vissa vill ha en större trygghet och andra en mindre. Därför bör man få större möjlighet att ta eget ansvar för sin inkomst vid sjukdom och arbetslöshet genom privata eller avtalade försäkringar. För dem som ändå inte har ekonomiskt utrymme bör det offentliga erbjuda någon form av valbar inkomstförsäkring. Men i denna fråga har partiet inte satt ned foten ännu.

Just nu pågår ett omfattande arbete inom alliansregeringen med att reformera sjukförsäkringen och sjukskrivningsprocessen. De nya reglerna har ännu inte börjat gälla utan vi tillämpar ännu socialdemokraternas regler - något som inte alltid framgår i den allmänna debatten. Alliansregeringen har alltså inte, som det ofta påstås, gjort sjukförsäkringen hårdare.

Vi förbättrar nu Försäkringskassans arbetssätt genom att en rehabiliteringskedja ersätter tidigare arbetssätt som inte fungerade. Vi satsar 3,4 miljarder kronor på medicinsk rehabilitering av sjuka. Vi gör det också lättare och tryggare att pröva ett arbete för dem som har blivit förtidspensionerade. De ska kunna arbeta i just den takt och omfattning de kan och vill, utan att ersättningen eller lönen minskar. De kommer att kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden på sina egna villkor och i den takt de klarar av.

Men som sagt, centerpartiet lyssnar och vi tar in synpunkter från olika håll och är tacksam för alla goda idéer. Det gäller i såväl sjukförsäkringsfrågan som andra frågor.

Anders Flanking (c)

partisekreterare

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.