Annons
Nyheter

SVÅRARE ta sig ur problem utan EGEN VALUTA

Nyheter • Publicerad 8 september 2003

NEJSocialdemokraternas ja-sida i euro/EMU-frågan hade Tysklands utrikesminister Joschka Fischer att i Almedalen med buller och bång förneka att Tysklands ekonomiska problem beror på euron/EMU. Man ville påstå att nej-sidan hävdar detta. Men det är en sanning med modifikation.

Nej-sidan hävdar inte att upprinnelsen till problemen beror på euron/EMU. Det är troligen att det mest beror på kostnaderna för återföreningen av Öst- och Västtyskland. Det är ett billigt trick att tillskriva nej-sidan saker den inte hävdar i stället för att återge vad den faktiskt säger.

Annons

Däremot hävdar nej-sidan att euron/EMU avsevärt försvårar möjligheterna att ta sig ur problemen genom att man inte har någon egen valuta och inte själv kan reglera räntan så att det passar Tyskland.

Fischer gick inte heller med på att detta hade någon betydelse men där är han ute och cyklar eller rättare- han drar sig inte för oegentligt tal för att stödja ja-sidan.

Möjligen kan man hävda att euron/EMU har viss del även i upprinnelsen till Tysklands ekonomiska problem om man tillmäter euron/EMU skulden till att D-marken knöts till euron till starkt övervärderad kurs, vilket har medfört extra höga produktionskostnader i Tyskland.

Rösta nej

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons