Svårt förklara försäkringsläkarnas roll
Svar till "Många arbetar trots att de är sjuka", den 12 maj.
Insändaren anger att Försäkringskassan krav på sjukskrivna skärpts alltmer. Vi har en lagstiftning som inte förändrats under de senaste åren när det gäller villkoren för rätt till sjukpenning.
Däremot så har uppmärksamheten kring de höga sjuktalen ökat och detta fokus har bidragit till att frågorna kring sjukskrivning med mera lyfts fram massmedialt. Försäkringskassan har dessutom haft en kampanj på tv under hösten 2004 som skapade debatt och vars syfte var just detta.
Vidare påstås att Försäkringskassans handläggare förkastat sjukintyg utfärdade av läkare. Detta är inte riktigt; Försäkringskassans personal har ingen medicinsk utbildning. Därför finns våra försäkringsläkare som har till uppgift att göra bedömningar av det medicinska material som ligger till grund för en sjukskrivning. Det är alltså inte en enskild handläggare som gör den medicinska bedömningen.
Våra försäkringsläkare (före detta förtroendeläkare) är anställda för att bland annat vara personalen behjälplig vid medicinska spörsmål.
Det är inte en försäkringsläkares uppgift att till exempel undersöka en försäkrads hälsotillstånd utan uppdraget är helt enkelt att bedöma det skriftliga material som föreligger i det enskilda ärendet. Se detta som en garanti för ökad säkerhet i bedömningarna i stället för att ifrågasätta försäkringsläkarna.
Försäkringsläkarnas roll har varit och är, pedagogiskt svår att förklara. Även inom privata försäkringsbolag där till exempel skador ska bedömas finns läkare anställda för att göra medicinska bedömningar av ett skriftligt material och därmed bedöma rätt till ersättning.
Gun Krona
Försäkringskassan
Länskontoret i Kristianstad