Nyheter

Sverige borde erkänna Palestina!

Regeringarna i Brasilien och Argentina har meddelat att man erkänner en fri och oberoende palestinsk stat inom 1967 års gränser, det vill säga Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem. Även Uruguay kommer att inom kort fatta samma beslut. Israel, som självt är noga med att bli erkänt av omvärlden, har uttryckt "sorg och besvikelse" över erkännandena.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2011

Enligt FN:s delningsplan från 1947 förutsätter upprättandet av Israel också upprättandet av en palestinsk stat vid sidan om Israel – något som ännu inte skett.

Över 100 stater har i dag, i avvaktan på den palestinska staten, i praktiken diplomatiska förbindelser med den palestinska befrielseorganisationen, PLO. Det är USA, och EU, som här släpar efter och agerar bromskloss mot sina egna fattade beslut. Detta måste nu ändras.

Det enda rimliga är att Sverige och EU nu följer de sydamerikanska staternas exempel och erkänner Palestina. Ju förr detta sker desto snabbare kan FN:s vision förverkligas, med två demokratiska stater sida vid sida i fredlig samlevnad i Palestina.

Gunnar Olofsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.