Annons
Nyheter

Sverige förlorar ekonomiskt på att "vänta och se"

Nyheter • Publicerad 1 september 2003

JALåt oss blicka framåt några år i tiden!

Svenskarna röstade nej till EMU 2003 och inte särskilt mycket hände i landet det och följande år. Euron steg i värde mot svenska kronan, räntan på lån låg någon procent över övriga EU-länders, en del företag flyttade sin internationella verksamhet utomlands, vilket påverkade Sveriges små och medelstora företag negativt och våra politiker kom att spela en blygsammare roll i unionen.

Annons

De nya medlemsstaterna från 2004, särskilt de baltiska länderna, mindes Sveriges insats före inträdet i unionen, men nu hade de fått andra ideal i sitt engagemang för sin och Europas framtid.

Sveriges försiktiga hållning, svenskarnas "vänta och se"- mentalitet utgjorde inte något föredöme.

Så går åren och vi har ett nytt val 2006. Världen och Europa ser naturligtvis annorlunda ut. Mycket har förändrats bara på dessa tre år. Vi får en ny regering!

Eftersom förändringarna ute i Europa i ringa grad påverkat Sverige och vår ekonomi under de gångna åren sneglar den nya regeringen på vad som hänt i både de gamla och nya EU-länderna.

Storbritannien och Danmark har anslutit sig till EMU, Norge är på väg in i EU och flera av de nya har uppfyller konvergenskraven för den monetära unionen och söker anslutning till EMU.

I vårt land har nejsägarpartierna inte fått gehör för en ny folkomröstning om ett utträde ur EU. Tvärtom har de EU-vänliga partierna slutit upp kring vårt medlemskap.

Självklart har de flesta av oss insett värdet av att tillhöra EU! Den nya regeringen utlyser en ny folkomröstning i EMU-frågan eller kanske ansöker om anslutning utan att höra folkets mening. Säkert har opinionen svängt i landet under "vänta och se"-perioden!

Det låter inte så dramatiskt eller hur? Det är bara det att vi förlorat flera år på vår väntan !

Dessutom har vi förlorat i trovärdighet och sannolikt också ekonomiskt med vår "vänta och se"- attityd !

Ett ja nu gör att Sverige fullt ut får vara med och påverka Europa i en värld i förändring !

Annons

Med stor säkerhet tjänar vi på det! Den chansen får vi inte missa!

Rune Nissen

Kristianstad

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons