Nyheter

Ta med kasse

Att jorden håller på att gå under på grund av bland annat västvärldens otyglade konsumtionsraseri borde väl alla känna till vid det här laget. Någon har räknat ut att med världsbefolkningens nuvarande konsumtion av jordens resurser skulle vi behöva ytterligare två jordar att exploatera.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2008

Varje mäniska är delaktig i överexploateringen av vatten, jord och atmosfär, man kan inte annat än förskräckas över det fortlöpande resursslöseriet och miljöförstöring som sker världen över.

Ta exempelvis alladessa plastkassar som vi tar med oss hem från affärer och varuhus. Plasten tillverkas av olja som i framtiden kommer att ta slut. Enligt FN-statistik förbrukar världen 1000 miljarder plastpåsar per. år. Axfood med Hemköp och Willys säljer 120 miljoner kassar om året varav merparten är av plast. En normal bärkasse i plast kostar 35 öre exklusive moms i inköp. Detta leder till att butikerna tjänar 85 öre när momsen är borträknad och kunden betalar 1,50 per kasse. Så kedjorna vill sälja många. Plasten blir ett miljöproblem både när den kastas i naturen och när den förbränns.

Vi kan lika gäna ta med oss egna kassar att lägga våra inhandlade varor i och därmed minska på miljöförstöringen.

Stig Svensson, Värestorp
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.