Nyheter

Uppför ett operahus i Kristianstad

"En strategisk framtidssatsning" kallar tre tongivande "kulturpersonligheter"? (25/1), byggandet av en famös arena på söder. Jag har ett bättre förslag. Ett operahus i Tivoliparken med glasfasad mot vattenriket.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2008
Operan Liceu i Barcelona. ARKIV: CESAR RANGEL/SCANPIX
Operan Liceu i Barcelona. ARKIV: CESAR RANGEL/SCANPIXFoto: 

I tider då hart när alla kommuner vill sälja sig till schlagerfestivalen och andra kommersiella jippon medelst ett oftast icke estetiskt schabrak till byggnadsverk, vore det verkligen en "strategisk framtidssatsning" med ett operahus.

Kristianstad skulle härmed verkligen kunna satsa på en kulturturism värd namnet. Medan handbollspubliken oftast vänder hem efter matchen - kanske med en "tjock grillad" i näven" - skulle kulturturisten och operaälskaren göra en eller flera övernattningar och därmed ge de synergieffekter på handel och konsumtion som arenaförespråkarna anför.

Världsartister och internationell publik från New York, Milano, Sydney och Bejing skulle flygas in och ut från Kristianstads Airport - med tanke på namnet redan anpassat för internationell publik.

"Birgit Nilsson Opera Hall" ett passande namn som bara det skulle ge glans och status åt staden. "Kulturpersonligheterna" anför som argument för arenan: "Det finns en dynamik mellan bredd och elitidrott", och "att i den dynamiken ligger arenan rätt". Överför detta argument till The Birgit Nilsson Opera Hall. "Operastaden Kristianstad har fostrat ännu en internationell operaartist", "Världens operaelit återigen till Kristianstad", "Kristianstadsdagarna - en veckas operafestival". Tidskrifter och tv-bolag från stora delar av världen skulle ständigt vara på plats och bevaka arrangemangen.

Hur mycket skulle inte denna reklam för staden vara värld. Internationella storföretag skulle etablera sig, då det stora kulturutbudet ensamt skulle locka till sig kvalificerade chefer och personal som vill bo och verka - och betala skatt - i en sådan kulturdynamisk stad. Detta visar bland annat den forskning som statsvetaren Lisbeth Lindeborg har gjort i Tyskland.

Kulturförvaltningar skall domineras av fantasirika eldsjälar - inte av byråkrater - som med populistisk plånbok "räknar in" eventuella schlagerfestivaler och någon landskamp i handboll, och försvara detta genom att "glädjetolka" statistiska undersökningar om Kristianstadsbornas besöksvanor på dylika arrangemang. Noterbart är att hos samma Kristianstadsbor finns - enligt "kulturpersonligheterna" - "så lite solidaritet och tilltro till den egna idrottsrörelsen". Fan tro"t.

Så; Starta projekteringen snarast av operahuset. Sammankalla alla stadens begåvade räknenissar för att göra en hållbar kalkyl för en verkligt strategisk framtidssatsning.

Jörgen Andersson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.