Nyheter

Utveckla klassiska S-idéer

Ökad jämställdhet mellan könen och åtgärder mot den ökande barnfattigdomen är två centrala områden att ta tag i, skriver Annelie Karlsson (S), riksdagsledamot från Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011

Vi socialdemokrater förlorade inte bara valet. Resultatet var en rejäl "lusing" och opinionssiffrorna har fortsatt visat att svenska folket inte tycker att Socialdemokraterna är ett alternativ just nu. Som aktiv socialdemokrat tror jag alla förstår att det varit tungt – vi har sörjt, grunnat och varit förbannade.

Nu är det ett nytt år och med nya tag ska vi ta oss an jobbet att driva en kraftfull opinion och samtidigt utveckla vårt parti och vår politik så att vi är ett rejält alternativ i valet 2014.

De klassiska socialdemokratiska värderingarna om frihet, jämlikhet och solidaritet är inte det minsta omoderna, de är i dagens samhälle lika viktiga som de var på farmors mors tid och på mormors tid.

Vårt mål är ett samhälle där alla människor har samma rätt och samma värde, ett samhälle utan klasskillnader, utan könssegregation och utan etniska klyftor. Klasskillnaderna växer när trygghetssystem urholkas, när vi i Sverige inte längre anser att vi har råd att hjälpa människor som drabbas av sjukdom och arbetslöshet.

Trygghetsförsäkringarna är avgörande för samhällets utveckling. Arbetslöshetsförsäkringen är ett ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Men det är också ett skydd mot lönedumpning och mot osunda arbeten med dålig arbetsmiljö.

Arbetslinjen ska gälla för alla. Det innebär att den som kan arbeta ska arbeta men också att den som behöver stöd för att närma sig arbetsmarknaden ska få det. Men det innebär inte att sjuka människor ska tvingas ut i arbetslivet innan de fått möjlighet att bli tillräckligt friska.

Det innebär inte att människor ska tvingas in i låglönejobb där det inte räcker med en anställning utan man behöver två eller tre. Det innebär inte att människor ska tvingas in i jobb där arbetsmiljön och säkerheten kommer i andra hand.

Vi har i Sverige jobbat fram en arbetsmarknadsmodell som vi har anledning att ta tillvara och utveckla i stället för att avveckla. En modell där vi reglerar löner med kollektivavtal, där vi tar ansvar för arbetsmiljön, där vi reglerar anställningsformer, semester, och villkor i lag.

Arbetslösheten är vårt största hot! Unga drabbas hårdast och långtidsarbetslösheten har vuxit sig fast. Statsminister Reinfeldt uttalar ofta att det går bra för Sverige. Jag tycker också att Sverige är ett bra land att leva i.

Men för oss socialdemokrater kommer det aldrig att bli okej förrän vi har jobb åt alla. För oss socialdemokrater kommer satsningar på jobb och reformer därför före skattesänkningar för välbärgade.

Kvinnors lön, karriärmöjligheter, rätt till heltid och rätt till fast anställning är sämre än mäns. Vi har ett ansvar att se till att män och kvinnors förutsättningar är desamma.

Barnfattigdomen ökar: barn till ensamstående, barn till föräldrar som drabbas av utförsäkring i sjukförsäkringen, barn till arbetslösa som placeras i fas 3, barn till invandrare. Barn har inte samma möjligheter att delta i aktiviteter. För vissa barn är det omöjligt att lämna stan under sommarlovet. Alla barn kan inte få varma skor och jacka. Det är tomt i kylskåpet.

Alltför många barn har inte en vardagsrelation med både sin mamma och sin pappa. Ett jämställt föräldraskap skulle ge fler barn rätt till en uppväxt där båda föräldrarna har en lika viktig roll även om familjerna har splittrats.

Denna politik ska vi fortsätta att utveckla, en politik som skapar ett rättvisare Sverige. Nu laddar vi om. Nu ska vi vara med och forma framtiden!

Annelie Karlsson (S), riksdagskandidat, Kristianstad
Annelie Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.