Nyheter

Vad är terror?

Nyheter • Publicerad 7 februari 2008

ººLäste i ATL, lantbrukets affärstidning, att jordgubbsskörden i Gaza på 2000 ton ruttnar bort, för att Israel inte vill öppna gränsen. När de efter "påtryckningar" från EU pressas att öppna gränsen gör de säkerhetsrestriktionerna vid gränsen så omfattande att bären ruttnar här i stället.

Tänk dig att detta hade varit du. Någon annan styr över ditt liv och levebröd. Denne kan efter eget gottfinnande stänga av el/vattenleveranser, sätta skatter och tullar, stänga vägar eller till och med gränsen. På natten riskerar du att deras hämndaktioner, mot någon helt annan person, ska drabba dig, eller än värre – din familj. Att de helt enkelt spränger ditt hus i luften, eller river det med bulldozer. Försöker ni försvara er, jagas ni som terrorister.

Sker detta inom en demokrati? Mig påminner det om kolonialtiden, som upphörde vid slutet av förra seklet.

Vi ska komma ihåg att detta sker på landområden som Israel krigade om och tog kontrollen över 1967. Dessa "gränser" är inte accepterade.

Så en hel generation är uppvuxen i de ockuperade områdena.

ººVilken erfarenhet har dessa människor av demokrati och hjälp från FN mot förtryck?

ººVarför blev landet Palestina, som det hette fram till 1948, inte delat från början? Folke Bernadotte ville, som utsänd av FN, ha en delning redan 1948, men han blev mördad.

ººMen med vilken rätt kunde FN "ge bort" ett annat folks land?

ººVarför blev de ursprungliga palestinierna bortkörda?

PLO ville ha ett demokratiskt Palestina för både judar, kristna och muslimer. Olof Palme bjöd Yassir Arafat till Stockholm för att diskutera detta.

För cirka tjugo år sedan var det en massiv debatt om apartheiderans Sydafrika. Alla var överens om att detta styrelseskick måste bojkottas, så skedde också.

Är det inte apartheid i Israel och dess ockuperade områden?

1975 proklamerade FN att Israel är en rasistisk stat. Så medvetenheten om problemet Israel-Palestina har funnits hela tiden.

Så frågan är bara varför vi i väst accepterar denna apartheid? Den borde också bojkottas bort.

Man kan inte först förtrycka och sedan ge de förtryckta en terroriststämpel.

Detta tycker jag är skrämmande, med tanke på vad som händer i världen nu, med "kriget mot terrorismen".

Ska Israel bestämma vilka ledare palestinierna ska ha, för att inte klassas som terrorister? Då försvinner ju deras sista lilla frihet.

Sedan har vi "bosättningarna". Vad är detta för något?

Israeler som helt fräckt bygger hela områden på ockuperat land, kolonialtiden igen. Bosättarna är cirka 300000, främst på Västbanken och Golanhöjderna, efter att de år 2005 tvingats lämna Gaza. Alla dessa bosättningar är emot Genèvekonventionen, ockupationsmakt får inte förflytta sin egen befolkning till ockuperat område.

Men de försvarar sina bosättningar mot "kringboende terrorister" med vapen i hand. Rena rama "Vilda Västern" alltså.

Ska det gå med palestinierna som med Nordamerikas indianer?

Några eländiga reservat med murar och taggtråd runt?

Jag saknar en saklig debatt i detta ämne. Jag förstår inte hur detta kan accepteras av övriga världen, år ut och år in. Vad gör FN?

Alla kan ju förstå att "konflikten" startade när Israel bildades. Men om man får ett landområde, borde man verkligen vilja samarbeta med sina "nya grannar".

Om man som nyinflyttad i ett villaområde börjar styra, domdera och bygger sina skjul på grannens tomt. Då är förutsättningarna för "god grannsämja" inte så goda.

På Gazaremsan, cirka fyra mil lång och en mil bred, bor omkring en miljon palestinier. Nästan alla beroende av FN:s bistånd för att klara vardagen. På Västbanken över två miljoner. Här även en massa "bosättare".

Hur många palestinier lever i flykt och i exil i andra länder? Hur många sitter i Israeliskt fängelse?

Här krävs en öppen debatt, diskussion och framförallt insyn.

Kom inte dragande med något nonsens om rätt till land beroende på vad som står i religiösa skrifter. För då måste nog hela världskartan ritas om. Speciellt till urbefolkningarnas fördel.

Marianne Groth

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.