Nyheter

Vad säger politikerna?

Björn Carlqvist och Michael Dahlman, båda tjänstemän på C4 Teknik, har (20/5) replikerat på mitt inlägg "Hårt vatten – en miljöfaktor" (13/5).
Nyheter • Publicerad 27 maj 2008
Vatten har många användningsområden. ARKIV: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Vatten har många användningsområden. ARKIV: FREDRIK SANDBERG/SCANPIXFoto: 

Det är med tillfredställelse jag noterar att C4 Teknik anser att man måste stänga vattentäkter i centrala Kristianstad. Jag antar att det är närheten till den gamla soptippen och risken för infiltrering av lakvatten därifrån som är den huvudsakliga orsaken till eventuell stängning. Förhoppningsvis så påskyndar stängningen i stället öppnandet av nya täkter med lägre vattenhårdhet.

Jag ser det således som mycket positivt att de första resultaten från vattenanalyser från nya "borror" indikerar lägre vattenhårdhet. Frågan är dock, om det är tillräckligt för att man skall uppnå en märkbar miljöeffekt och för att man ska undvika de olägenheter som det hårda vattnet medför.

Carlqvist och Dahlman anser att man skall ligga någonstans i mitten på skalan mellan hårt och mjukt vatten och jag kan bara instämma. En hårdhet av 7-8 grader tror jag är bra, då de största problemen undviks men fortfarande får vi tillförsel av mineraler som kroppen behöver.

Kristianstads kommun är naturligtvis medvetna om dessa problem med hårt vatten eftersom man i de "paket" som erbjuds vid anslutning till fjärrvärme har avhärdningsfilter inkluderade.

Frågan i min insändare (13/5) var ställd till kommunledningen och inte till C4 Teknik. Vad vill politikerna göra åt det hårda vattnet för att kommunen ska leva upp de förväntningar man har rätt att ställa på en kommun som vill framställa sig själv som miljökommun?

Denna fråga har Carlqvist och Dahlman, helt rätt, inte besvarat. Som tjänstemän skall de inte lägga sig i politiken. Vad kommunledningen kommer att svara återstår att se, men det skulle vara intressant att veta hur samtliga partier ställer sig till en miljöinsats genom att sänka hårdheten i kommunens VA-nät och därmed spara energi och minskade utsläpp av tvätt-, disk- och rengöringsmedel.

I 2:a kapitlet §2 av Kommunallagen står det "Kommuner och Landsting skall behandla sina medlemmar lika …".

Detta gör man inte i Kristianstad, då någon kommundel får åtnjuta avhärdat vatten under det att andra delar av kommunen får hålla tillgodo med ej avhärdat vatten. Vi betalar dock alla lika mycket för vattnet.

Göran Rolling Rinkaby
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.