Nyheter

Välkomna att fortsätta granska och informera

Nyheter • Publicerad 7 april 2009
Arkiv: J Henriksson/Scanpix
Arkiv: J Henriksson/ScanpixFoto: 

I lördagens (4/4) tidning publiceras en krönika av Lasse Bernfalk under rubriken "En ny lektion i demokrati". Det framgår inte direkt vem som är lärare eller elev, men eftersom kommunala medarbetare nämns är det kanske på plats med en liten kommentar.

Vi som valt att arbeta i offentlig verksamhet har gjort det med klar insikt om villkoren. Att allt vi gör granskas, att alla beslut, bedömningar och slutsatser kan ifrågasättas offentligt. Offentlighetsprincipen innebär att allmänna och offentliga handlingar omedelbart lämnas ut till den som vill läsa dem. På kommunens hemsida finns kallelser, protokoll och en mängd information om stort och smått.

Bland Kristianstad kommuns medarbetare är frågor om offentlighet och öppenhet ständigt levande. Meddelarfriheten är självklar.

Våra medarbetare på de olika kanslierna gör allt för att snabbt ta fram de handlingar som efterfrågas av medier och allmänhet. Kristianstadsbladets kommunreportrar är välkomna till oss.

Vi försöker vara tillgängliga för frågor. Den goda demokratin är beroende av att mediernas och offentlighetens företrädare visar ömsesidig respekt för varandras roller och uppgifter.

Mediernas granskning är till nytta även för oss i kommunen. Den får oss att ifrågasätta, den ger nya infallsvinklar, den ger oss möjlighet att rätta till felaktigheter. I en organisation med mer än 6 000 medarbetare inom de mest skilda verksamheter är det självklart att vi kan bli bättre.

När reportrar, kommentatorer eller krönikörer kommer fram till andra bedömningar eller slutsatser än vi själva har gjort, värderar vi det som skrivs. Ibland får vi konstatera att vi helt enkelt har olika tolkning och uppfattning. Vi möter emellanåt förenklade resonemang och tillspetsade rubriker, men hoppas att läsarna förstår att det sällan finns en enda sanning.

"Pressfrihet är en god sak i lugna och idylliska förhållanden. I stormiga tider är dess förefintlighet en fråga på liv och död", skrev Torgny Segerstedt 1939 i en helt annan tid. För Kristianstad kommuns medarbetare är det en självklarhet att respektera mediernas roll. Generaliserade påståenden om motsatsen är helt enkelt inte korrekta. Välkomna att fortsätta granska och informera!

Göran Persson, förvaltningschef kommunledningskontoret Kristianstads kommun

Svar: Det här låter riktigt bra. Lasse Bernfalk, chefredaktör

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.