Nyheter

Var hör vi hemma?

I min hand håller jag en karta, en nyutgiven karta som visar gratis busslinjer för alla 75-åringar inom Kristianstads kommun. Eftersom jag inte har någon annan karta utgår jag ifrån att den som jag nu fått är riktig. Jag bor i Mjönäs, nyinflyttad i tron att denna lilla by tillhör Kristianstad. Men icke!
Nyheter • Publicerad 7 mars 2008

Kristianstads kommun slutar enligt kartan någonstans vid Kaffatorp, som ligger söder om Mjönäs. Kanske tillhör vi Östra Göinge? Men icke! Ingen av de styrande i Östra Göinge vill veta av oss! Men Osby kanske? Även om jag känner kommunalråden i Osby är det ingen som känner för Mjönäs. Men, kanske vi rent av är blekingar?

Jag ringer till Olofström. De vill inte veta av oss, de tror att jag skojar. Efter en stund tar kommunaltjänstemannen mig på allvar, och meddelar att vi är skåningar och måste tillhöra en kommun i Skåne. Men, det gör vi ju inte enligt de uppgifter jag fått. Vi i Mjönäs är alltså kommunlösa, kanske även statslösa.

Då ljusnar det plötsligt! Vi är förmodligen inte registrerade i någon kommun. Följden blir att vi inte heller behöver betala kommunalskatt. Med ens känner jag mig bättre till mods.

Det är tur att Gud finns. Han bryr sig om även de kommunlösa. Han har säkert rum för Mjönäsbor, både levande och döda.

En som ser ljust på framtiden

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.