Annons
Nyheter

Vård, skola och omsorg påverkas positivt av euron

Nyheter • Publicerad 3 september 2003

JABengt Nilsson i Bromölla hävdar att den Europeiska centralbanken (ECB) krävt att euroländerna skall minska den offentliga sektorn och konkurrensutsätta vården.

Det stämmer inte med de publikationer som ECB lagt ut på nätet (www.ecb.int). Det ingår nämligen inte i ECB:s riktlinjer att ha synpunkter på hur medlemsstaterna väljer att utforma den offentliga tjänsteproduktionen, så länge medlemsstaterna följer stabilitetspaktens krav om maximalt tre procent i budgetunderskott.

Annons

Dock har ECB i olika rapporter undersökt hur medlemsstaternas ekonomier fungerar. Då har exempelvis konstaterats att flera länder bör vidta strukturella åtgärder för att kunna säkra tillväxt och välstånd.

Utformningen av vård, skola och omsorg kommer riksdag och regeringen fortsättningsvis att ansvara för även om vi inför euron.

Däremot är jag helt övertygad om, att bara svenska företag får konkurrera på lika villkor som övriga Europa så kommer handeln att öka, vilket leder till att fler arbetstillfällen skapas och därmed ökar skatteintäkterna.

När skatteintäkterna ökar kan man välja att antingen sänka skatterna eller öka de offentliga utgifterna.

Men alldeles oavsett vad politikerna väljer att göra med ett ev. överskott, kommer införandet av euron endast att påverka skola, barnomsorg och äldreomsorg positivt.

Margareta Pålsson (m)

Riksdagsledamot från Åstorp

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons