Nyheter

Vårdgaranti inom en månad ett rimligt krav

Nyheter • Publicerad 6 maj 2005

Ett huvudproblem för svensk sjukvård i dag är bristen på tillgänglighet. Långa vårdköer och svårigheter att komma till läkaren, drabbar främst de som inte kan teckna privata sjukförsäkringar.

Efter ett tjatande om en vårdgaranti från bland annat folkpartiet har socialdemokraterna äntligen vaknat upp och föreslår garanti som liknar den som infördes av den borgerliga regeringen i början av 90-talet.

Jag tycker att förslaget är bra, men vill gå ett steg längre. Folkpartiet har föreslagit en vårdreform som gör det möjligt att garantera patienter behandling inom en månad. Vården måste omorganiseras så att det blir fritt fram att resurserna för sjukvård och sjukpenning kan samordnas och fler alternativ med privata aktörer i vården tillåts. Det är inte dyrare att operera en patient omedelbart än efter tre månader, men att beta av de köer som nu finns kräver extra resurser. De ryms mer än väl inom de 4,5 miljarder kronor som folkpartiet vill tillföra vårdsektorn.

Det är inte rimligt att människor går sjukskrivna i månader eller rentav år och får sjukpenning, när en operation eller behandling skulle bli väsentligt billigare, för att inte tala om det mänskliga lidandet

Jag klandrar verkligen inte vårdpersonalen för de jobbar och sliter, men det är orimligt att det på CSK är 124 veckors kö för viss allmän kirurgi, 153 veckors kö till smärtrehabilitering och 70 veckors kö till urologisk mottagning. Det är några av de långa vårdköer som finns. I ärlighetens namn finns det många som endast är några veckor långa.

Svensk sjukvård ska vara så bra att en patient som fått en remiss ska få sin undersökning eller behandling omedelbart eller senast inom en månad. Garantin bör omfatta både rätten att få komma till en specialistläkare och sedan få den behandling som läkaren bedömer behövs.

Att HSB tecknar en privat vårdförsäkring för sina anställda för att de ska få en bra och snabb vård vittnar om ett besvärande misslyckande för den socialdemokratiska regeringen. Men ingen bör bli förvånad – klarar man inte av att skapa en fungerande vård som gäller alla, så får det konsekvenser.

För övrigt anser jag att E 22 måste byggas ut till motorväg.

Gilbert Tribo (fp)

Regionfullmäktigeledamot

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.