Vårdnadsbidraget hotar förskolans kvalitet
ººBarn- och utbildningsnämndens ordförande Pierre Månsson (fp) har nu med den borgerliga majoriteten tagit beslutet att kommunstyrelsen ska avgöra om vårdnadsbidrag ska införas i Kristianstads kommun. Regeringen formulerade i höstas förslaget om ett kommunalt vårdnadsbidrag, vilket man vill införa från 1 juli 2008. Deras argument är att valfriheten ska öka för föräldrar med småbarn från ett år tills det har uppnått tre års ålder.
Vi undrar för vilka det är en valfrihet att vara hemma med en ersättning på 3000 kronor i månaden? En ensamstående förälder som har använt sin föräldraförsäkring har definitivt ingen valfrihet, lika lite som familjer med låg- eller medelinkomster skulle ha det.
Erfarenheten med motsvarande vårdnadsbidrag i Norge visar att det var en stor grupp kvinnor med utländsk bakgrund som stannade hemma längre och på det sättet hamnade utanför arbetsmarknaden och övrig integration i samhället. Barnen berövades också den så viktiga stimulansen av språkutveckling som den sociala och pedagogiska världen erbjuder i förskolan. När nu Norge sett konsekvenserna och avvecklar sitt vårdnadsbidrag för att satsa på en utveckling av kvalitén i förskolan, ja, då vill den svenska regeringen införa det och på det sättet aktivt motverka möjlighet till integration.
Vi har i Sverige och i Kristianstads kommun byggt upp en förskoleverksamhet som visar att 90 procent av föräldrarna är nöjda med den form av omsorg och lärande som barnen får och vill inte byta till något annat. Kristianstad kommun får stå för de ekonomiska konsekvenserna av införandet av vårdnadsbidrag, som beräknas till en merkostnad på 11 miljoner kronor per år.
Vi känner stor oro för att det blir barnen i Kristianstads kommuns förskolor som får ta konsekvenserna av ett vårdnadsbidrag. Vi ser att detta kan bli ett stort bakslag för förskolans goda verksamhet och dess framtida utveckling Kvalitén i förskolan riskerar att försämras med bland annat större barngrupper. Det finns ingen analys av effekterna ur ett barnperspektiv. Det står för övrigt ingenting nämnt i underlaget till kommunstyrelsen om hur ett vårdnadsbidrag förstärker ojämställdheten Vi socialdemokrater ser förskolan som grunden till ett livslångt lärande, som ska stå öppen för alla barn. Det är i barndomen vi formas och ett barn har helt egna behov av att leka och pröva sina nyvunna kunskaper med andra barn.
Vi vill fortsätta att prioritera förskolan genom att bygga ut och utveckla den.
Vi inser att det är viktigt att familjen har en valfrihet att organisera och kombinera sitt familjeliv med ett aktivt arbetsliv.
Vi vill ha en föräldraförsäkring som tillåter att alla föräldrar har en valfrihet att forma sina möjligheter att prioritera både familj och arbete.
Anne Krantz (s)
barn och utbildnings-nämnden, Kristianstad