Nyheter

Vårdpersonal oroas av ovisshet inför framtiden

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2004

Tystnad råder. Tillbaks från semestern. Hur mår ni? Jag mår inget vidare.

Varför? Jo, jag är anställd i Kristianstads kommun, vårdpersonal på Stafvres äldre- och rehabcentrum, många av mina kollegor mår lika dåligt som jag och håller nog med om att ovissheten vi nu lever i, om hur vi kommer att ha det framöver de närmaste veckorna, är psykiskt pressande.

Inom några veckor kommer vi på Stafvres korttidsboende och Opalen 3 att få lämna vår gamla arbetsplats och våra kära kollegor som vi trivts ihop med, för att som det stod i en debattartikel häromdagen, fösas runt som boskap (svarta får?), vart vet vi inte.

Men att bli behandlade på detta sätt och få ett bemötande som om vi var mindre vetande, det är kränkande, att när upplösningen är så nära inte veta mer än innan vi gick på semester, det är psykisk misshandel.

Att vid frågor få armviftande och svar att det finns nog jobb inom hemtjänsten för oss, det är otroligt opsykologiskt, för hur kan någon veta om vill och passar för detta?

Jag högaktar och beundrar mina kollegor som arbetar som hemtjänstpersonal, men vet också vilken arbetsbörda de har och mer blir det, nu då korttidsplatserna läggs ner.

Jag vill veta vad jag ska göra nästa månad, jag vill ha ett schema så jag kan planera min vardag. Är det för mycket begärt? Jag vill bli behandlad som den normala intellektuella individ som jag faktiskt är, för trots att jag har valt detta yrke så har jag rätt till att ha lite framförhållning på mitt liv! Är det för mycket begärt?

Jag vill också veta vad omsorgsförvaltningen har för planer inför framtiden, då det gäller boende för de dementa. Göran Wagermark uttalade sig i en artikel i samband med Axeltorps nedläggning, att där skulle kunna bli platser på Lasarettsboulevarden 2?!

Med kännedom om hur många tomma platser där är så kommer en fundering, tänker ni starta en ny flyttkarusell? Ska möjligen Björkens kortvård, som flyttade ut från Stafrves äldre- och rehabcentrum i början av året flytta igen? De huserar ju i lokaler som är anpassade för särskilt boende. Jag bara undrar och många med mig.

Jag vet också att många har ett mycket stort intresse av att i framtiden få veta hur stor besparingen blev av er spariver på golvet, räkna med att vi kommer att hålla ögon och öron öppna för detta framöver, vi före detta personal på ovanstående avdelningar. Allmänheten har också rätt att få veta, för det är ju allas våra skattemedel ni är satta att förvalta.

Obs! Ni uppe i den politiska toppen, glöm inte att ni är "anställda" av oss på golvet och att konsekvenserna för ert handlande i dag kommer att slå hårt tillbaka på er om ni inte tar det rätta ansvaret för vår ekonomi och kommunens framtida välmående!

Fårskallen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.