Nyheter

Vårdval Skåne är en bluff

Regionrådet Gilbert Tribo (fp) beskriver (26/5) i svallande ordkaskader ännu en omorganisation av regionens primärvård, denna gång under namnet vårdval Skåne.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

Med ens verkar alla de problem som plågat den skånska primärvården i åratal vara lösta. Omorganisationssjukan är epidemiskt grasserande bland landets sjukvårdspolitiker och denna gång härrör smittan från Halland. Som vanligt anges att den nya organisationen skall lösa det verkliga problemet, nämligen bristen på resurser, närmare bestämt den kroniska bristen på distriktsläkare. Detta berör Tribo inte med ett ord, naturligtvis därför att varken han eller någon annan regionpolitiker oavsett parti, har kunnat presentera en trovärdig lösning.

I dagens läge torde det, omräknat till heltider, knappast finnas mer än 400-500 distriktsläkare i Skåne, sedan vikarier, sjukskrivna, tjänstlediga och läkare sysselsatta med annat än direkt sjukvård, borträknats.

För några år sedan träffade kommunförbunden (SKL) och staten ett avtal om att till 2008 öka antalet distriktsläkare i landet till i genomsnitt en distriktsläkare på 1 500 invånare. Staten uppfyllde sin del av avtalet och "försvarsmiljarderna" regnade över landstingen som snabbt spenderade pengarna på annat än det överenskomna vilket senare såväl dåvarande socialdemokratiske socialministern som Socialstyrelsen lite snopna kunde konstatera i sina utvärderingar.

Den dag Gilbert Tribo kan visa upp en primärvård i Skåne med dessa resurser - motsvarar 800 heltidsarbetande distriktsläkare för Skånes 1,2 miljoner invånare - kommer jag kanske också att tro på vårdval Skåne. Fram till dess förblir det en kvalificerad bluff.

Per-Olof Kjellsson före detta distriktsläkare
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.