Nyheter

Varför dela upp avfallsmarknaden?

Nyheter • Publicerad 9 maj 2008
Sopor. ARKIV: KRISTIANSTADSBLADET
Sopor. ARKIV: KRISTIANSTADSBLADETFoto: 

ººReplik till Weine Wiqvist, Avfall Sverige (2/5). Weine Wiqvist framför ett allt annat än blygsamt förslag i sin replik på min uppmaning till kommunerna att ställa återvinningskrav när de upphandlar sin avfallshantering. Han föreslår att vi delar upp marknaden och att den privata återvinningsbranschen bara skall hålla sig till industriavfallet.

När två aktörer delar upp marknaden mellan sig är det konsumenten som kommer i kläm. Wiqvist föreslår alltså att de privata företagen inte ska få lämna anbud på behandlingen av hushållsavfallet – medan de kommunala företagen ska få tillgång till både hushållsavfallet och industriavfallet, där de ges möjlighet att dumpa priserna på industriavfallet tack vare garanterade intäkter från hushållen som inte har någon annanstans att vända sig med sitt avfall. Därför tackar vi bestämt nej till Wiqvists erbjudande.

Förslaget innebär också att kommunerna går miste om chansen att genom offentlig upphandling veta att de får bästa möjliga avfallstjänster till lägsta möjliga pris. Genom att ställa tuffa miljö- och återvinningskrav agerar kommunerna klimatsmart. Genom upphandling får kommunerna dessutom svart på vitt om deras egna bolag håller måttet.

De kommunala bolagen kommer att vara med i konkurrensen även vid upphandling, de kommer inte att uteslutas från marknaden – men nya företag, ny teknik och nya idéer kommer att få chans att långsiktigt utvecklas. Kommuner som vill samarbeta kan göra det i fortsättningen också, tvärtemot vad Wiqvist antyder.

Det är konkurrens på den fria marknaden som driver miljöteknikutvecklingen.

När kommuner som slentrianmässigt har skickat avfall till de egna bolagens förbränningsugnar nu upphandlar avfallshanteringen med miljökrav, kommer teknikutvecklingen att skjuta fart. Det gagnar kommuninvånarna, näringslivet och miljön, såväl lokalt som globalt.

När Tomelilla, Simrishamn och alla andra kommuner som inte har tagit chansen att upphandla nu gör det, kommer de att upptäcka att det lönar sig. Ett gott exempel är Söderköping som tjänade 200000 kronor per år när de tvingades att upphandla, trots att tjänsten och leverantören var samma som tidigare. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, skriver att "bättre upphandling och konkurrensutsättning kan minska kostnaderna med mellan 10 och 20 procent". Dessutom kan upphandling enligt SKL "föra med sig att även den egna verksamheten synas och följs upp på ett nytt sätt. Det blir tydligare krav på all verksamhet".

Att följa Weine Wiqvists uppmaning och dela upp marknaden mellan de kommunala företagen och de privata vore dyrt för skattebetalarna och dåligt för miljön. Ta i stället chansen Skånekommuner, att bli bäst på miljödriven avfallsupphandling!

Annika Helker Lundströmvd, Återvinningsindustrierna
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.