Varför så dålig kvalitet på frukten?
En tråkig sak har hänt de senaste 40 åren. Det handlar om frukten vi köper i affärer och på torg. Långsamt och smygande förändras den till det sämre år från år. Jag är 58 år och minns med saknad dom söta och saftiga persikor som salufördes i min ungdom. De persikor och nektariner som kommer till Sverige idag är oftast bara kart och helt oätliga. Hur kan det komma sig, att vi med dagens moderna transportmedel ska behöva acceptera en sådan försämring av kvalitén på frukt? Själv tror jag det är affärernas skuld, de har via grossisterna gett odlarna order att plocka frukten tidigare och tidigare, för att den ska kunna ligga i affären länge och se fin ut. Att den därigenom smakar sämre bryr sig inte affärerna om, så länge som någon köper karten. Ja, vad ska man göra när det inte finns något alternativ, för behovet av frukt är stort och oåterkalleligt. En vis man har skrivit: ”Det rena solmogna fruktköttet är framtidens mat för den humanare och andligt högre utvecklade människa som ska framträda på jordenn”. Men om frukten är av så dålig kvalité som idag, hur ska då dessa människor kunna framträda och leva här? Ta till exempel honungsmeloner, de är knappt värda namnet, bleka, smaklösa utan sötma. Jag har ibland fått fruktkorgar med olika sorters exotiska frukter i, det mesta blir aldrig ärbart. Varför ska en hionungsmelon kunna ligga i rumstemperatur i 2-3 månader utan att förändras? Honungsmelonen är en frukt som ska ha en nästan orange färg och dofta starkt av melon, annars är den inte värd att köpas. De bleka ljusgula honungsmeloner som säljs här i Sverige är oftast värdelösa.´En solmogen mango är en underbar frukt, trådigheten i fruketn är då helt borta och den är mycket söt. Det är sällsynt att man får hit sådana mango och om det skulle komma en sådan sändning någon gång vågar folk inte köpa eftersom en solmogen mango är mjuk i konsistensen. Avocadon är ett sorgebarn för sig. Det är nästintill omöjligt att avgöra om den är plockad förtidigt, man ser det inte förrän den ska mogna, då blir den svart och får dålig lukt innan den mjuknar. Ja, så här kan man räkna upp frukt efter frukt. Alla har de det gemenstmt att de är plockade för tidigt. Jag skulle önska att hela svenska folket bojkottar omogen frukt. Det finns bara en frukt som ska plockas på kartstadiet och det är bananen. Hur grön den än är mognar den och blir god. Jag har ätit solmogna bananer, de är inte så goda som grönplockade. Om nu affärerna är så rädda för solmogen frukt, så ta under en övergångsperiod hem små partier. När man sedan märker att efterfrågan ökar kan man ju öka inköpen. Folk kommer snart att föredra solmogen frukt och då kommer den totala fruktkonsumtionen att öka. Hälsoläget blir så samtidigt bättre i Sverige. Jag vill påstå att omogen frukt är skadlig för människor. halten av fruktsyra är högre och den fräter långsiktigt på tänder och magslemhinnor. Energin i omogen frukt är låg och det kräåvs mer energi att smälta den och till det krävs friska och starka magar. Solmogen frukt däremot, är lättsmält och energirik och syran har omvandlats till nyttigt fruktsocker. Tänk vilket fantasiskt födoämne frukt är, ingen matlagning, ingen disk, bara skal eller skölja och äta. resterna är lätt komposterbara. Ett tips: Sälj ingen frukt till styckepris. Sälj all frukt till kilopris. Ett kilopris kan oftast verka billigare och det blir mindre svinn. För om det ligger stora och små frukter av samma sort blandade, då blir de små ratade när det är styckepris, även om de är lika goda. Ja, alla har vi väl blivit besvikna och känt oss lurade på den frukt vi köpt, särskilt vi äldre som varit med om tider då frukten var bättre. det har varit märkligt tyst i denna för vår hälsa så viktiga fråga. Någon enstaka gång kan man höra klagan vid fruktdisken. Men någon debatt i media har inte hörts, kanske beror det på att frågan är stor och svår. Och att man känner sig maktlös och liten mot de stora kommersiella krafter som handlar med frukt. BOSSE P