Annons
Nyheter

Vegetarianer borde vara en utmaning för köken

Nyheter • Publicerad 26 september 2003

Nu måste jag slå larm! I dag i Kristianstads kommun kan man inte bli gammal eller sjuk om man är vegetarian.

Jag går på dagcentralen Linden på Österäng två dagar i veckan. I början var det urusel vegetarisk mat. Personalen på Linden påtalade min åsikt till Allögården storkök. Jag fick ett fyra veckors matschema. Från att ha varit så uruselt verkade det här som en stram förbättring. Jag såg visserligen att inte kostcirkeln höll utan det var mera en bukfylla. Men nöjd med förbättringen åt jag glatt det som serverades.

Annons

Nu några månader senare kan jag dock konstatera att matsedeln bara var ett tomt löfte. Jag får leva på en kost som till 90 procent är potatis. Utan att blinka kan det serveras stekt potatis med lök och en morot och därtill ris eller kokt potatis. Portionerna är nyckfulla. Ibland får jag underliga såser som skulle räcka till tre ätande, ibland kan man inte bli mätt av maten.

Jag tycker att min mathållning skulle vara en utmaning för Allögården, men si där finns ingen yrkesstolthet. Vi på Linden tipsar ansvariga om vad som finns på marknaden i dag, men det går in i ett öra och ut genom det andra.

Jag har bestämt mig: Jag äter inte den maten längre. Frågorna är flera. Håller ni på Allögården er inte à jour med vad som händer inom matsektorn? I dag finns massor av vegetarianer och marknaden har svarat genom att tillhandahålla sojavaror och till exempel quorn, en svampprodukt. Det finns kravmärkta varor, men det har väl gått er spårlöst förbi.

Varför denna slapphet? Sjukhuset har makalöst bra mat om man jämför. Det beror alltså inte på varubrist, utan på rent ointresse. Jag får betala och ni får lön. Hur tänker ni egentligen? Jag kräver av ansvarig chef att ni genast tar tag i detta.

För mig finns ingen väg tillbaka till kött. Fyra av fem barn är vegetarianer och två systrar är det också, så jag är omsluten av icke köttätande.

Jag gillar inte att vara ett problem som ska fyllas med bukfylla och hålla tyst. Mina smaklökar och mitt näringsintag ska ha samma prioritet som "vanliga" ätande.

Att inte äta kött är utöver grönsaksmaten ett politiskt ställningstagande. Vi vegetarianer finner oss inte i hur djuren behandlas i dag i stordriften. Vi vet också att på sikt är mera grönsaksätande det bästa för jordens människor.

Kor och andra köttprodukter betar på arealer som till slut förstörs och blir sand och öken. Vår mat tillför jorden näring och förstör ingenstans.

Den senaste tidens debatt om kyckling, salmonella och så vidare har gett Europa fullt av människor som tar avstånd från detta genom att ta personligt ansvar ända in i det egna köket.

Men nu skriver jag väl över huvudet på Allögårdens ansvariga, denna aspekt torde också gått dem helt förbi. Så vitt jag vet får barnen som är vegetarianer bra mat i skolan. Finns det ingen gemensam policy i kommunen?

Annons

I slutänden blir det här en politikerfråga. Allögården tycks behöva ett ord därifrån för att reagera. Jag lämnar nu över hela frågan till ansvariga och börjar äta den dagen jag får ett riktigt löfte om bättre mat!

Annika Ydrefelt

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons