Nyheter

Vi bor alla på samma jordklot

Under rubriken "Bojkotta Earth Hour 2011" (22/1) framhåller Jonas Andersson att han själv vill bestämma över sina pengar och om han vill spara energi.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2011

Detta är en ganska ruskig, men ändå vanlig, inställning hos folk i de rika länderna. Jag får förstöra så mycket jag vill bara jag betalar för det.

De rika länderna konsumerar och förstör för glatta livet eftersom de har råd att betala lite extra avgifter, medan fattigare länders invånare spolas bort i skyfall och jordskred orsakade av klimatförändringar.

När skall folk förstå att vi faktiskt befinner oss på samma jordklot och att vi alla är ansvariga för hela jorden. Det går inte bara att betala lite extra avgifter och sedan förstöra så mycket som man vill, en modern form av avlatshandel.

Dessutom verkar ju Jonas Anderssons resonemang gå ut på att all elektricitet är genererad från miljövänliga källor, vilket ju inte alls är fallet.

Låt oss hoppas att Anderssons åsikter inte är representativa för alla människor i de rika länderna för då är vår jord illa ute. För det som händer i Brasilien och Australien (som ju är ett rikt land) kan ju så småningom drabba oss också och då är det kanske för sent att göra något åt det.

Gert-Åke Englund (MP)Knislinge
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.