Nyheter

Vi gör vårt jobb

Nyheter • Publicerad 13 april 2009

Svar till inlägget "Maktmissbruk" av signaturen "jakaim" (6/4).

Läkare och Försäkringskassa har olika uppdrag: Läkaren ställer diagnos, behandlar sjukdomen och gör en bedömning av arbetsförmågan utifrån sin kunskap och sin kontakt med patienten. Försäkringskassans handläggare eller försäkringsmedicinska rådgivare ifrågasätter inte det.

Men Försäkringskassan har att bedöma om personen kan arbeta eller inte trots besvären. Vi har ett system i Sverige där en annan part än läkaren ska bedöma arbetsförmågan på kort och lång sikt.

Försäkringskassan har i uppdrag att se till de förmågor individen har för stunden – trots sjukdom. Läkarintyget blir bara en del av underlaget.

Utredningen innefattar de medicinska orsakerna till arbetsoförmågan men också samtal med arbetsgivare eller arbetsförmedling och den enskilde själv. Handläggaren ska alltså göra en helhetsbedömning av hela situationen. Uppdraget är att utreda och samordna de insatser som krävs för att stödja den enskildes väg tillbaka till arbete.

Ros-Marie Gunnarssonområdeschef Försäkringskassan
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.