Nyheter

Vi spelar roll för framtida generationers liv

Nyheter • Publicerad 10 juli 2008
Antarktis is smälter. Arkiv: Scanpix
Antarktis is smälter. Arkiv: ScanpixFoto: 

ººReplik till Gert Mattsson som i onsdags, 9/7, skrev att miljöpolitiken är ett hot mot välståndet.

Först och främst vill jag rätta till en siffra. Du skrev att Sverige står för 0,002 procent av världens koldioxidutsläpp. Vi står i själva verket för 0,2 procent, vilket även det kan låta som en liten siffra, men vi är ett litet land som har en stor del av våra utsläpp i kolkraftverken i Tyskland som producerar vår el.

Att påstå att folk kommer sluta handla för att de inte kan ta en bensindriven bil in till stan är fullständigt absurt, givetvis kommer folk köpa det som behövs ändå, antingen genom att ta bussen in till stan eller genom att köpa en miljöbil.

Jag kan till viss del hålla med dig om att detkan bli för dyrt med bensin för vissa, för de som inte har råd att köpa en miljöbil, men när man ser en person som kör en nyköpt stadsjeep skriva på bensinskatteupproret vet man inte om man ska skratta eller gråta. Istället för att höja skatten mer på bensin borde den höjas på bensinbilar och tas bort på miljöbilar och drivmedel till dessa tycker jag.

Du har väldigt naiva tankegångar, då du påstår att vad Sverige gör inte spelar någon roll i klimatfrågan. Givetvis gör även vi skillnad, då vi per invånare släpper ut mycket koldioxid.

Vi kan inte bara sitta och titta på isarna som smälter och städer som svämmar över och vänta på att andra ska agera utan alla måste dra sitt strå i stacken.

Tyskland kan inte stoppa växthuseffekten själva, Spanien kan inte stoppa växthuseffekten själva, Japan kan inte stoppa växthuseffekten själva, nej, inte ens USA kan stoppa växthuseffekten själva.

Men om alla hjälps åt så kan vi rädda livet på de framtida generationerna.

Hampus AlgotssonGrön Ungdom Kristianstad/Hässleholm
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.